Свијет

Америчко-пољска обојена револуција у Минску не пролази трећи дан узастопно

ЗАСАД НЕМА ЈЕДИНО УБАЧЕНИХ СНАЈПЕРИСТА КОЈИ УБИЈАЈУ И ПОЛИЦАЈЦЕ И ДЕМОНСТРАНТЕ
  • Актери `мајдана` у Минску гађају полицију петардама за ватромете и молотовљевим коктелима
  • Прије нове фазе `дисперзивног рата` у режији САД и Пољске, предсједнички кандидат обојене револуције – Светлана Тихановска – побегла у сусједну Литванију. У страху да је организатори побуне не би ликвидирали са намјером да од ње направе ритуалну жртву у функцији радикализације протеста
  • Демонстранти диелују по инструкцији из Варшаве: „Не стојте ни у једном тренутку! Паралишите град! Прије свега Минск! Ако вас нема много, а снаге безбједности крену у напад – раштркајте се, прегрупишите се и појавите се на другом мјесту. Није срамота повлачити се! Будите као вода!“
  • Познати московски новинар Александар Коц јавио је из Минска: „Ово нисам видио ни у Египту, ни у Либији, ни у Сирији. Подизање барикада у Минску је без премца: милиција их демонтира, повлачи се, а демонстранти се враћају и поново их подижу. И тако три или четири пута током ноћи“

АКТЕРИ бјелоруског „мајдана“ у покушају постају све насилнији.

Ствари још једино нису дошле до убачених снајпериста провокатора који би убијали не само полицајце него и – демонстранте. Као у Кијеву 2014-те.

Демонстранти у Минску на полицајце и жандарме увелико испаљују ракете од ватромета и гађају их „молотовљевим коктелима“.

Код метро-станице Пушкинска један аутомобил је намјерно улетио међу полицајце.

По инструкцијама које су добили, демонстранти својим аутомобилима блокирају улице како би спријечили да снаге безбједности добију појачања.

Упркос томе, полиција је успела да `растури` барикаде у близини тржног центра „Рига“ и да рашчисти просторе око метро-станице Пушкинска.

Учесници бјелоруске обојене револуције, која траје већ трећи дан, дјелују по овој инструкцији добијеној америчких и пољских инструктора из Варшаве:

„Децентрализација! Будите попут воде!

Безбједњаци ће су спремни да се са вама сукобе на неким одређеним тачкама. Нарочито на авенији Независности у Минску. Али, то је њихова слабост.

Стратегија!

Изађите из својих домова, упознајте са планом комшије и подјелите се у групе до 20 људи.

Не стојте ни у једном тренутку!

Крените према центру града у малим групама, али не излазите на централне тргове – снаге безбједности су спремне за то, тамо вас чекају.

Заузмите све околне улице и блокирајте путеве!

Паралишите град! Прије свега Минск!

Не пропуштајте ни возила хитне помоћи док се не увјерите да су то заиста доктори!

Ако вас нема много, а снаге безбједности крену у напад – раштркајте се, прегрупишите се и појавите се на другом мјесту. Није срамота повлачити се!

Будите као вода!“

Познати московски новинар Александар Коц јавио је из Минска:

„Ово нисам видио ни у Египту, ни у Либији, ни у Сирији. Подизање барикада у Минску је без премца: милиција их демонтира, повлачи се, а демонстранти се враћају и поново их подижу. И тако три или четири пута током ноћи“.

Још је направио овакву паралелу са кијевским `мајданом`:

„У Минску не постоји видљиви контролни центар, нема ни сталног мјеста протеста. Овдје истовремено букти у неколико дијелова града. Али, и овдје демонстранти користе „молотовљеве коктел“ и пиротехнику за ватромете. То је алармантно. Не убија, али ће бити обогаљених. Барикаде су такође кијевски  рукопис“.  

Неколико сати прије вечерашњег `дисперзивног рата` у режији САД и пољске, предсједнички кандидат обојене револуције – Светлана Тихановска – побјегла је у сусједну Литванију.

Коц наглашава: „Учинила је то у страху да је организатори побуне не би ликвидирали са намером да од ње направе ритуалну жртву у функцији радикализације протеста“.

Московски спољнополитички експерт Геворг Мирзајан сматра да је Пољска главни организатор покушаја државног преврата у Белорусији.

С њим је сагласан Сергеј Марков који наглашава: „Варшава је ово припремала годинама“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар