Одабрано Свијет

Анкара поручила Американцима да Турску неће моћи да избаце из НАТО

УПОЗОРИЛА ИХ ЈОШ: АКО НЕ ДОБИЈЕМО F-35 – КУПИЋЕМО ЛОВЦЕ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НА ДРУГОМ МЈЕСТУ
  • Шеф турске дипломатије Мевлут ЧАВУШОГЛУ фактички ставио до знања Вашингтону да ће његова земља – ако не добије F-35 – купити руске ловце пете генерације Су-57. Или евентуално кинеске

АНКАРА је прилично отворено `запријетила` Вашингтону да ће авионе пете генерације – ако јој САД због куповине руских ракетних система С-400 ускрате своје ловце F-35 – борбене авионе те класе „купити на другој страни“.

Упозорење америчком државно-војном врху упутио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу који формално није поменуо ни Русију ни њене ловце пете генерације Су-57, али то није ни морао да уради.

Изјавио је, наиме: „Због чега ми купујемо С-400? Па, зато што нам је хитно потребан модеран систем ПВО. А што се тиче F-35 – ми смо партнери у његовој производњи. Ми директно учествујемо у том пројекту и платили смо све што је додсад било потребно. Не постоје, дакле, разлози да те авионе не добијемо. Ако се то ипак догоди, бићемо принуђени да своје потребе за таквим авионима задовољимо на другом мјесту. Тамо гдје нам понуде најбоље технологије и услове“.

Ово, дакако, подразумијева и могућност да Турска купи ловце пете генерације и од Кине. Или: дио од Русије, а дио од Кине.

Посебно је индикативно како је Чавушоглу објаснио државно-војном врху Сједињених Држава да неће успјети да Турску избаци из НАТО. Јер, рекао је:

 „На који начин САД уопште могу да нас истјерају из НАТО? Све одлуке се унутар Алијансе доносе консензусом. Дакле: ако Турска – поводом покушаја да је избаце – буде рекла `не, избацивање неће бити могуће. Зато таквих покушаја до сада није ни било“.

Чавушоглу је, нимало случајно, наравно, подсјетио да су и генерални секретар НАТО и његов замјеник „више него јасно изјавили да свака држава-чланица своје потребе за наоружањем може намиривати гдје сама изабере. А код нас је све апсолутно транспоарентно“.     

Анкара је протеклих недјеља неколико пута саопштавала да не одустаје од С-400 који турским ракеташима треба да почну да стижу од јула ове године.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар