Одабрано Свијет

Аплаузом дочекана Путинова иницијатива да се руска војна обавјештајна служба опет зове ГРУ

НАСТУПИО У МОСКВИ НА ПРОСЛАВИ СТОГОДИШЊИЦЕ ЊЕНОГ ФОРМИРАЊА
  • Нагласио  да је за Русију успешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а да у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавјештајне службе

ВЛАДИМИР Путин честитао је војним обавјештајцима своје земље стогодишњицу формирања „легендарног ГРУ“. Главне обавјештајне управе Генералштаба Оружаних снага РФ.

Притом је предложио да јој се врати „историјско име“ са скраћеницом ГРУ:

„Сада се ваша управа зове Главна управа. Нејасно је куда је настала ријеч `обавештајна`. Треба је вратити да би опет постојала Главна обавештајна управа, односно ГРУ“.

Сви присустни прослави стогодишњице су на ово устали и аплаудирали.

Путин је нагласио да је обавјештајна служба неодвојиви дио руске војне службе и ратне науке јер је тако било вјековима.

Подсјетио је да су руски војни обавјештајци одиграли важну улогу и у рату против Наполеона, и у Кримском рату, и у Првом свјетском јер су до драгоцјених података долазили ризикујући сопствени живот.

Додао је да се Русија и данас „свима њима поноси“ и да су многи официри Руске императорске армије одиграли важне улоге и у формирању нове државне структуре и нове војне обавјештајне службе послије 1917-те.

Још је у истом контексту указао: „Такву вјерност показали су и официри војне обавјештајне службе на размеђу 90-их, послије распада СССР. Тада смо успјели да сачувамо и потенцијал ГРУ и школу кадровске професионалне обуке војних обавјештајаца“.

Путин је навео да као Врховни командант познаје „јединствене потенцијале“ руске војне обавјештајне службе“ , укључујући и њене могућности за извођење специјалних операција.

На крају је нагласио да је за Русију успјешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а да у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавјештајне службе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар