Свијет

Бајден: Америка не жели ни нови хладни рат ни подјелу свијета на блокове

У ГОВОРУ У УН ОБЈАВИО: САД ПОЧИЊУ ЕРУ НЕУМОРНЕ ДИПЛОМАТИЈЕ
  • „Сила нам више неће бити први већ – посљедњи инструмент. Сила више неће бити одговор на сваки проблем у свијету. Нека нико не помишља да САД неће бити спремне да заштите себе и да ради тога примене и силу, али ће свака таква мисија морати да буде јасна и остварива“
  • Амерички лидер у свом првом наступу у УН још обећао: „Сједињене Државе ће издвојити 10 милијарди долара за борбу са глађу на својој територији и у свијету“       

ВАШИНГТОН не тежи новом хладном рату и расколу свијета – изјавио је Џо Бајден.

Наступивши на 76-ој сесији Генералне скупштине УН, додатно је нагласио:

„Ми не желимо повратак хладном рату и подјели свијета на блокове. Сједињене Државе су спремне да сарађују са сваком земљом је вољна да рјешава постојеће проблеме. Завршили смо епоху бескрајних ратова. Ставили смо тачку на 20 година конфликта у Авганистану и започињему еру неуморне дипломатије“.

Навео је да за САД, док их он води, сила неће бити први већ „посљедњи инструмент“.

„Сила више неће бити одговор на сваки проблем у свијету. Нека нико не помишља да САД неће бити спремне да заштите себе и да ради тога примјене и силу, али ће свака таква мисија морати да буде јасна и остварива“.

У наставку је објавио да су САД спремне да се врате потпуном поштовању нуклеарног споразума са Ираном ако Техеран учини исто.

Бајден је позвао свјетску заједницу „да ради заједно као никада до сада“:

„Америка зна да је њен успјех везан за успјех других. Зна и да ради сопствене будућности мора радити заједно са другима … Вјерујем да морамо радити заједно више него икад“.

Додао је да је још приликом уласка у Бијелу кућу као један од својих приоритета поставио „јачање савезништава, укључујући и везе са ЕУ.

Амерички лидер у свом првом наступу у УН још обећао:

„Сједињене Државе ће издвојити 10 милијарди долара за борбу са глађу на својој територији и у свијету“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар