Главно Свијет

Бајден БиХ и још 17 земаља одобрио доларске суме за куповину америчког наоружања

ОБЈАСНИО ИМ ДА БОЉЕ ЗНА ОД ЊИХ ДА ИМ ПРИЈЕТЕ „РУСКИ УТИЦАЈ И АГРЕСИЈА“
  • Помоћ усмјерио и према С. Македонији, Албанији, Бугарској, Косову*, Црној Гори, Хрватској, Словенији…

АМЕРИЧКИ државни секретар Ентони Блинкен допутовао је данас у непланирану посјету Кијеву након што је администрација предсједника САД Џозефа Баjдена најавила велику нову војну помоћ вриједну више од двије милијарде долара Украјини, али и другим европским државама међу којима је и БиХ.

На састанцима с високим украјинским званичницима, Блинкен је рекао да је Бајденова администрација обавијестила Конгрес о намјери да обезбиједи двије милијарде долара дугорочног страног војног финансирања Украјини и 18 других земаља, укључујући чланице НАТО и „регионалне безбједносне партнере, који су у „опасности од руске агресије“.

– У очекивању одобрења Конгреса, око милијарду долара од тога ће отићи Украјини, а остатак ће бити подијељен између Албаније, БиХ, Бугарске, Хрватске, Чешке, Естоније, Грузије, Грчке, (самопроглашеног) Косова, Летоније, Литваније, Молдавије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Пољске, Румуније, Словачке и Словеније – саопштио је Стејт Департмент.

Додају да ће то помоћи набројаним земљама да „одврате и одбране се од нових пријетњи њиховом суверенитету и територијалном интегритету јачањем њихове војне интеграције са НАТО и супротстављањем руском утицају и агресији“.

Страно војно финансирање или ФМФ, омогућава примаоцима да купе одбрамбену опрему америчке производње, често у зависности од њихових специфичних потреба.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар