Одабрано Свијет

Бајден назвао Трампа и трамписте екстремистима који угрожавају саме темље Америке

У САД УОЧИ НОВЕМБАРСКИХ КОНГРЕСНИХ ИЗБОРА ПАДАЈУ СВЕ МАСКЕ И ТАБУИ
  • Џо БАЈДЕН у Филаделфији: „Трамп и републиканци који подржавају његов слоган Make America Great Again (MAGA) оличење су екстремизма који угрожава саме темеље наше републике. Једнакост и демократија су угрожени. Само ћемо погоршати ситуацију будемо ли се претварали да није тако. MAGA-републиканци не поштују Устав, не верују у владавину права, не признају вољу народа, одбијају да признају резултате слободних избора. Склони су насиљу“
  • Трамп му је већ одговорио: „Неко треба да објасни Џоу Бајдену шта значи MAGA ако сам не жели да Америку поново учини великом. <…> Он је претио Америци, укључујући могућу употребу војне силе. Мора да је луд или пати од узнапредовале деменције!“
  • Прави грађански рат сада изгледа нереално, упркос чињеници да, према последњим анкетама, 43 одсто Американаца признаје његову могућност у наредних десет година (40 одсто међу демократама и 54 међу републиканцима), али све иде ка расколу, односно распаду земље на два дела – либерални и конзервативни

Извор: Факти

Аутор: Петар АКОПОВ

ШТО су ближи новембарски међуизбори у САД, то су јаче страсти унутар америчке елите. Руше се и последњи табуи у политичком животу „велике демократије”.

Два месеца пре гласања, упркос чињеници да је пораз владајуће Демократске странке готово известан (или само због неспремности да се то дозволи), улози се и даље подижу.

Пре две недеље су се десили претреси на Трамповом имању (на Флориди), а уследиле су Бајденове изјаве о полуфашистичкој природи идеологије дела Републиканске партије. Све је то раније било незамисливо. Упркос томе је у минули четвртак је амерички председник подигао летвицу још више.

Говорећи у Филаделфији поред Индепенденс Хола – зграде у којој су потписивани Устав и Декларација о независности Сједињених Држава – Бајден је Трампа назвао „екстремистом“:

„Доналд Трамп и републиканци који подржавају његов слоган Make America Great Again (MAGA) оличење су екстремизма који угрожава саме темеље наше републике. <…> Једнакост и демократија су угрожени. Само ћемо погоршати ситуацију будемо ли се претварали да није тако.< …> MAGA-републиканци не поштују Устав, не верују у владавину права, не признају вољу народа ,одбијају да признају резултате слободних избора. Склони су насиљу. <…> MAGA-републиканци верују да сви остали морају да изгубе, да би они успели. Не можете волети своју земљу само када побеђујете.“

Иако је Бајден одмах прецизирао да сви републиканци, па чак ни већина, нису „MAGA-републиканци“, односно – да не деле сви републиканци њихову „екстремну идеологију“, његов говор је ипак изазвао буру негодовања међу републиканцима.

Сам Бајден је Републиканску партију поново увредио, рекавши је „под утицајем и застрашивањем“ Трамписта.

Многи од републиканаца су сигурни да су демократе решене да на све начине спрече Трампов повратак у Белу кућу, односно да неће презати ни од његовог хапшења.

После речи о Трамповом „екстремизму”, њихово поверење у свог лидера постаће још веће, што значи да ће се подељеност Америке само продубљивати.

Трамп је већ одговорио Бајдену, назвавши га „лудим“:

„Неко треба да објасни Џоу Бајдену шта значи MAGA ако сам не жели да Америку поново учини великом. <…> Погледајте изразе и значење Бајденовог чудног и огорченог говора: претио је Америци, укључујући могућу употребу војне силе. Мора да је луд или пати од узнапредовале деменције!“

Зашто Бајден провоцира републиканце?

Јасно је да напади на Трампа само повећавају популарност бившег председника САД, да додатно мобилишу његове присталице и јачају већ постојећу контролу Трамписта над Републиканском странком.

Значи ли ово да Бајден ради за републиканце?

Не, он је сигуран да ће само ескалацијом и продубљивањем подела моћи да победи Трампа. Да, то је онај добро познати парадокс.

Уосталом, Трамп је дошао на власт на таласу америчког незадовољства политичким естаблишментом – не само демократским, већ и републиканским.

Трамп је уклоњен из Беле куће 2020-те, а естаблишмент је почео да га сматра обореним пилотом.

Међутим, 20 месеци касније, оборени пилот уопште није Трамп, већ Бајден. Поента није чак ни на рејтингу јер бивши председник самоуверено иде ка победи (прво над Републиканском странком овог новембра, а потом и својој – 2024. године), а Бајден се претвара у „хромог патка“.

Већ наредног 9. новембра, након објављивања изборних резултата (дакле, када демократе изгубе контролу над Конгресом), он ће то постати коначно и неопозиво.

Како зауставити тај процес?

Објављивањем да је земља у опасности и да је демократија угрожена, са покушајем да се тако мобилишу све снаге и сви колебљиви бирачи да дођу 8. новембра и гласају против Трампа.

Овај метод је коришћен на међуизборима 2018. и председничким 2020. Тада је дао резултате (заједно са додатним триковима). Дакле: зашто не пробати и трећи пут?

Зато Бајдена стално усијава атмосферу, прибегавајући све оштријим епитетима на рачун Трампа. Али, то такође изазива још већи раскол у америчком друштву.

Вербално говорећи против раскола и осуђујући његове покретаче (односно страшне трамписте), Бајден само повећава степен међусобне мржње, чинећи раскол у САД још већим. Стога постаје неважно да ли ће „вашингтонска мочвара“ преношењем тежишта на демонизацију Трампа бити добитна и трећи пут или не. Јер, чак и ако неким чудом успе (па демократе задрже контролу над Конгресом), поделе ће се само продубити.

Већ сада је поверење у све гране власти САД на историјском ниском нивоу, а у случају изненадне „победе” демократа овог новембра, пашће још ниже, док ће поверење републиканаца у Конгрес бити потпуно нула. Односно, доћи ће до даље делегитимизације главних институција федералне власти – председника и парламента.

А дискредитација институција власти у контексту све већег расцепа друштва на два агресивна и супротстављена до непомирљивости табора пут је ка распаду земље или грађанском рату.

Пошто прави грађански рат сада изгледа нереално, упркос чињеници да, према последњим анкетама, 43 одсто Американаца признаје његову могућност у наредних десет година (40 одсто међу демократама и 54 међу републиканцима), све иде ка расколу, односно распаду земље на два дела – либерални и конзервативни.

И ово је донедавно деловало фантастично, али ће после избора 2022. и посебно 2024. доћи на дневни ред.

Стога није изненађујуће што је Бајден у Филаделфији још рекао:

„Верујем да је Америка на прекретници, ово је један од оних тренутака када се одређује како ће ствари стајати у будућности. Сада Америка мора да бира: да ли ће ићи напред или назад, да ли ће градити будућност или бити опседнута прошлошћу,да ли ће бити земља наде, јединства и оптимизма или земља страха, подела и таме.“

Проблем (не са Бајденом, већ са „вашингтонском мочваром“, односно естаблишментом који он представља) није чак ни у томе што се праве да су већ успели да окрену земљу на прави пут (ако јесу, чему онда оволика узбуна поводом „Трампових екстремиста“?), нити у разметљивом оптимизму (Бајден каже да „никада није био као сада оптимиста поводомбудућности Америке“)…

Проблем је у томе што се прекретница већ догодила: Америка се сломила унутар себе између 2016-те и 2020-те, а сада се само даље развијају негативни процеси и трендови.
Штавише, америчке власти (и шире, елита) својом „борбом против подела и раскола“ само погоршавају кризу. Јер, уместо да препознају праве проблеме своје земље и бар покушају да их заједно реше, траже „екстремисте“ и „ревизионисте“ – како унутар земље, тако и на светској сцени. Желећи да задрже доминацију, на крају ће изгубити и унутарамеричке и глобалне позиције.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар