Одабрано Свијет

Бајден објавио да Америка више неће смењивати режиме у другим земљама

НАГЛАСИО ДА ЋЕ СЕ БОРИТИ И ДАЉЕ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА ПО СВЕТУ И ФОКУСИРАТИ – НА РУСИЈУ И КИНУ
  • „Одлука о Авганистану не односи се само на Авганистан. Реч је о крају епохе великих војних операција усмерених на преуређење других земаља
  • Оценио: „Кина и Русија највише би желеле да у трци која је почела виде Сједињене Државе заглављене још једну деценију у Авганистану
  • Руски спољнополитички експерт Алексеј ПУШКОВ: „Ово је, ако није празна реторика, на ивици сензације. Међутим, могуће је да ће се он касније предомислити. Или ће заокрет (ка досадашњој стратегији) направити његови наследници

АМЕРИЧКИ председник Џо Бајден објавио је да повлачењем из Авганистана Сједињене Државе окончавају епоху покушаја преустројства других земаља силом.

 „Одлука о Авганистану не односи се само на Авганистан. Реч је о крају епохе великих војних операција усмерених на преуређење других земаља “, рекао је у телевизијском обраћању нацији.

Напоменуо је да се Сједињене Државе морају усредсредити на нове изазове, пре свега везане за Русију и Кину.

„Свет се мења. У озбиљној смо конкуренцији с Кином, суочавамо се и са изазовима на многим пољима из Русије, суочавамо се иса сајбер претњама и проблемом ширења нуклеарног оружја “, објаснио је Бајден.

Додао је да би „Кина и Русија највише желеле да у трци која је почела виде Сједињене Државе заглављене још једну деценију у Авганистану.

У наставку је рекао:

Међутим, Сједињене Државе су у стању да раде две ствари истовремено – да се боре против тероризма и нових претњи које постоје и које ће се наставити“.

Бајден је у овом контексту оценио да се некада проблем тероризма тицао углавном Авганистана, а да се сада географија тероризма значајно проширила, те да ће се Сједињене Државе и даље борити против терористичких група у различитим деловима света.

Оценио је да је мисија повлачења америчког контингента из Авганистана „невероватно успешна“.

На све ово уследила је муњевита реакција из Москве. Додуше, не ни од Владимира Путина ни од Сергеја Лаврова.

Функционер горњег дома руског парламента – спољнополитички експерт Алексеј Пушков – оценио је да је Бајден, барем на речима, најавио „завршетак ере смене режима у другим земаљама“. И указао:

„Бајденове речи су на ивици сензације. Јер, ако то није празна реторика, онда је председник САД објавио напуштање политике војне смене туђих режима која је била у средишту међународне стратегије САД скоро 30 година“.

Бајден је, према речима Пушкова, заправо прогласио нову спољнополитичку стратегију САД усмерену на супротстављање новим силама – пре свега Кини и Русији.

Пушков је изразио сумњу да ће се амерички „поборници извоза демократије“ предати без борбе:

Врло је вероватно да се Бајден за ово одлучио под утицајем тренутка и авганистанског синдрома, а да ће се касније предомислити. Или ће заокрет (ка досадашњој стратегији) направити његови наследници, закључио је Пушков.

http://fakti.org/alter-america/bajden-objavio-da-amerika-vise-nece-smenjivati-vlast-u-drugim-zemljama

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар