Свијет

Бајден увео санкције против министара Крима, државног дуга Русије и њене војне индустрије

ОДОБРИО И ПРОТЈЕРИВАЊЕ ДЕСЕТ ЗАПОСЛЕНИХ У АМБАСАДИ РФ У ВАШИНГТОНУ
  • Забранио америчким компанијама директну куповину руских дужничких хартија од вриједности које су емитовале Централна банка РФ, Фонд националног богатства или Министарство финансија РФ. Забрана ће важити од 14. јуна 2021. године
  • Високи функционер горњег дома руског парламента Владимир Џабаров оцијенио да Вашингтон санкцијама против војног сектора Русије покушава да одреагује на предности које РФ има у тој области. Додао је да те санкције неће утицати на њихово пословање нити на припреме сусрета Путин-Бајден до којег ће доћи овога љета, али да ће Москва протјерати можда и већи број дипломата САД

ЏО Бајден је потписао указ којим се уводе нове санкције против Русије, саопштила је Бијела кућа 15. априла.

Ограничења уведена санкцијама усмјерена су против 32 правна и физичка лица из Русије која Бајденова администрација оптужује да су „покушавала да утичу на америчке предсједничке изборе 2020. године, као и да стоје иза дезинформација и „других мијешања.

Сједињене Државе су такође забраниле својим компанијама директну куповину руских дужничких хартија од вриједности које су емитовале Централна банка РФ, Фонд националног богатства или Министарство финансија РФ.

Забрана ће важити од 14. јуна 2021. године.

Под санкцијама је и осам физичких и правних лица повезаних са Кримом, укључујући чланове његове владе.

Бајденова администрација је истовремено саопштила да Сједињене Државе „желе стабилне и предвидљиве“ односе са Русијом и да `једино бране своје националне интересе`. Наводно од дјеловања владе Русије и њених  обавјештајних служби против суверенитета и интереса САД.

Међутим, ово није све.

Бајден је одобрио санкције против руских војних компанија и протјеривање десет запослених у руској дипломатској мисији у Вашингтону.

Бајденов помоћник за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је да амерички лидер санкцијама жели да пружи смислен и убједљив одговор Москви, али да не намјерава да погоршава ситуацију са Русијом.

Високи функционер горњег дома руског парламента Владимир Џабаров оцијенио је да Вашингтон санкцијама против војног сектора Русије покушава да одреагује на предности које РФ има у тој области.

Додао је да те санкције неће утицати на њихово пословање, нити на припреме сусрета Путин-Бајден до којег ће највјероватније доћи овога љета.

Џабаров је нагласио да ће Москва протјерати исти, а можда и већи број америчких дипломата и да ће – реагујући на санкције – ударити по „тачкама које ће бити болне по САД“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар