Свијет

Бајден: Вратила се Америка, Русију покушава да ослаби Запад, а са Кином нас чека жестоко ривалство

ВИДЕО-ВЕЗОМ НАСТУПИО НА МИНХЕНСКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О БЕЗБЈЕДНОСТИ
  • „Шаљем јасан сигнал свијету: вратила се Америка, вратила се трансатлантска алијанса. <…> Партнерство између Сједињених Држава и Европе, са моје тачке гледишта, јесте и мора остати камен темељац свега што желимо постићи у 21. веку“
  • „Западне државе и њихови савезници – нагласио је – треба да се припреме и за дуго и жестоко ривалство са Кином. Конкуренција са Кином биће тешка. Радујем јој се и поздрављам је. Јер верујем у глобални систем који су Европа и Сједињене Државе, заједно са нашим савезницима у Индо-Пацифику, толико градили током протеклих 70 година“

ЏО Бајден је оптужио Русију да покушава да ослаби Запад – НАТО и „европски пројекат“.

То је био кључни дио његовог наступа видео-линком Минхенској конференцији о безбједности.  

Амерички предсједник је рекао и да руско руководство „жели да подрије трансатлантско јединство“. И додао:

„Стога, одржавање суверенитета и територијалног интегритета Украјине остаје витално за Европу и Сједињене Државе“.

Бајден је такође оптужио Русију за умијешаност у сајбер-нападе у САД и по европским земљама: „Одговор на ове (руске) потезе пресудан је за заштиту свеукупне безбједности Сједињених Држава и њихових савезника“.

У овом контексту је нагласио: „Изазов који долази из Русије другачији је од изазова који долази из Кине, али је подједнако стваран“.

Тактизирајући, изговорио је и да тобоже не говори о конфронтацији Запада и Истока:

„Желимо будућност у којој сви народи могу слободно да одреде свој пут, без суочавања са насиљем и присилом. Не можемо и не треба да се враћамо у конфронтацију и блокове хладног рата“.

Обећао је да ће САД „остати у потпуности посвећене НАТО и петом члану Вашингтонског споразума“, који дефинише принцип колективне одбране алијансе:

„Напад на једног је напад на све. Ово је наша непоколебљива заклетва. Трансатлантско партнерство је камен темељац нашег међународног ангажмана“, рекао је предсједник САД.

На крају наступа је театрално-амерички објавио:

„Шаљем јасан сигнал свијету: вратила се Америка, вратила се трансатлантска алијанса. <…> Партнерство између Сједињених Држава и Европе, са моје тачке гледишта, јесте и мора остати камен темељац свега што желимо постићи у 21. вијеку. Сједињене Државе ће блиско сарађивати са нашим партнерима из ЕУ и главним градовима широм континента – од Рима до Риге – како бисмо рјешавали проблеме са којима се суочавамо“.     

„Западне државе и њихови савезници – нагласио је Џо Бајден – треба да се припреме за дуго и жестоко ривалство са Кином. Морамо се заједно припремити за дугорочно стратешко такмичење са Кином. Конкуренција са Кином биће тешка. Радујем јој се и поздрављам је. Јер вјерујем у глобални систем који су Европа и Сједињене Државе, заједно са нашим савезницима у Индо-Пацифику, толико градили током протеклих 70 година“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар