Одабрано Свијет

Бајден:Трамп треба да лети из свог кабинета у Бијелој кући! Тачка!

БИВШИ ШЕФ БРИТАНСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ Д. МИЛИБАНД: МОГУЋА ЈЕ БАЛКАНИЗАЦИЈА САД!
  • Дејвид МИЛИБАНД: Постоји ризик да ће Сједињене Државе почну да личе на Балкан током тамошње акутне фазе рата и крвопролића. Тренутне тензије задиру и у сферу културе, самоидентификације Американаца и њиховог поглреда на свијет. Ризици су утолико већи што веома велики број Американаца посједује оружје

НОВОИЗАБРАНИ предсједник САД Џо Бајден изјавио је да садашњи шеф државе Доналд Трамп не би требало да буде на власти.

Ово је отворена и директна подршка иницијативи конгремсена-демократа да се Трамп у наредних неколико дана опозове (импичмент).

Уосталом, није се либио да изговори:

Јасно сам рекао да предсједник Трамп не би требало да остане у свом кабинету (у Бијелој кући). Тачка!“

Бајден је овако одговорио на питање да ли је Трамп умијешан у подстицање прошлонедјељне побуне, када су његове присталице упале у Капитол.

И овај Бајденов наступ свједочи да ће демократе и дубока држава учинити све што је у њиховој моћи да оборе Трампа прије 20. јануара и да му конгресном резолуцијом забране бављење политиком и долазак на државе положаје. Није, међутим, нимало сигурно да ће у томе успјети.

Примера ради, прилично мрачно гледање на оно са чиме ће се суочавати САД има бивши британски министар спољних послова Дејвид Милибанд који предвиђа „балканизацију“ Сједињених Држава.

Он је Трампове присталице назвао „гомила мрзитеља“ која је ударила на „свете демократске институције, али процјењује да у САД „ватра мржње“ још није угашена. Односно: да недавни догађаји у Вашингтону нису крај кризе“.

Према Милибанду, постоји ризик да ће Сједињене Државе почну да личе „на Балкан током тамошње акутне фазе рата и крвопролића.

Он под „балканизацијом“ разумије процес распада регија на расцјепкане етничке групе које уједињује само заједнички географски положај, а сукобљавају непријатељства и размирице.

„То је опасност и за данашњу Америку. Тренутне тензије задиру и у сферу културе, самоидентификације Американаца и њиховог поглреда на свијет. Ризици су утолико већи што веома велики број Американаца посједује оружје“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар