Свијет

Бијела кућа и Кремљ за 30. децембар договорили или телефонски разговор Бајден-Путин

ЕМИЛИ ХОРН: ПРЕДСЈЕДНИК БАЈДЕН ПРЕДНОСТ ДАЈЕ ДИРЕКТНОМ ДИЈАЛОГУ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ
  • Неименовани амерички званичник саопштио: „Сједињене Државе намјеравају да разговарају са Русијом о европској безбједности, решењу у Украјини у ОЕБС, а у Савјету Русија-НАТО – о нацрту уговора са алијансом“

ТЕЛЕФОНСКИ разговор предсједника Русије Владимира Путина и САД Џоа Бајдена заказан је за 30. децембар – објавили су амерички медији, позивајући се на портпаролку Савјета САД за националну безбједност Емили Хорн.

Договор о новим телефонским преговорима потврдио је и прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков. Притом је прецизирао да ће почети „у вечерњим сатима по московском времену“.

Хорн је навела да је Бајден увјерен да је директан дијалог на највишем нивоу – неопходан.

Додала је да америчка администрација води опсежне преговоре са Европом ради координирања заједничког приступа наводном повећању руског војног присуства на граници са Украјином.

„Предсједник Бајден је разговарао са лидерима широм Европе, а наши званичници су мултилатерално сарађивали са НАТО-ом, Европском унијом и ОЕБС-ом“, нагласила је.

Неколико сати раније је портпарол америчког Стејт департмана Нед Прајс изјавио да је Вашингтон, заједно са својим европским савезницима, спреман да разговара о предлозима РФ у сфери безбједности, али и предочио – да су неки од њих „неприхватљиви за САД и Европу“.

Неименовани високи представник америчке администрације саопштио је да су САД „припремиле планове за јачање НАТО и његових савезника у случају даље ескалације око Украјине“.

У наставку је рекао: „Предсједник Бајден ће у разговору са предсједником Путином јасно ставити до знања да смо спремни за дипломатију и дипломатски пут напријед, али и спремни да реагујемо ако Русија одлучи да изврши инвазију на Украјину. Сједињене Америчке Државе намјеравају да разговарају са Русијом о европској безбједности, рјешењу у Украјини у ОЕБС, а у Савјету Русија-НАТО – о нацрту уговора са алијансом“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар