Свијет

Блинкен: Досад јесмо, али више нећемо режиме по свијету рушити силом

ПОЖАЛИО СЕ СУНАРОДНИЦИМА ДА СЕ УПОТРЕБА СИЛЕ ПОКАЗАЛА И НЕЕФИКАСНОМ И ПРЕСКУПОМ
  • Истакао да су за Бајденову администрацију односи са Кином главни геополитички изазов у 21. вијеку: „Кина је једина земља која је у стању да упути озбиљан изазов стабилном, отвореном међународном систему. Наш однос са Кином биће у духу конкуренције тамо гдје треба, у духу сарадње тамо гдје је то могуће и у духу надгорњавања када је то потребно“

СЈЕДИЊЕНЕ Државе више неће рушити режиме и силом наметати демократију, јер то не функционише, рекао је Етони Блинкен.

У телевизијском обраћању Американцима, нагласио је да садашње америчко руководство неће користити силу ни за свргавање ауторитарних режима.

Амерички држљавни секретар је предочио сународницима да су такве операције скупе и додао:

У прошлости смо покушавали са таквом тактиком али – без обзира на то колико је била добронамјерна – није доносила резултате“.

Према његовим ријечима, Вашингтон ће одсад другачије промовисати демократију – сопственим примјером и подстицањем на реформе и демократију.

Блинкен је посебно истакао да су за Бајденову администрацију односи са Кином главни геополитички изазов у 21. вијеку.

„Кина је једина земља која је у стању да    упути озбиљан изазов стабилном, отвореном међународном систему. Наш однос са Кином биће у духу конкуренције тамо гдје треба, у духу сарадње тамо гдје је то могуће и у духу надгорњавања када је то потребно “, прецизирао је Блинкен.

Дан раније, рекао је да Сједињене Државе треба да приступе интеракцији са Кином по свим питањима са позиција моћи.

Џо Бајден је на Минхенској конференцији о безбједности најавио повратак Америке на свјетску сцену и нагласио да Сједињене Државе и њихови партнери морају да бране демократију. Да покажу да није реликт историје.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар