Свијет

Блинкен: Предсједник Бајден ће са Путином разговарати о побољшању односа

ДОМИНИК РАБ: ДРЖИМО ОТВОРЕНИМ ВРАТА ЗА БОЉЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ, ТО ЖЕЛЕ И ДРУГЕ ЗЕМЉЕ НАТО

Ентони Блинкен и Доминик Раб

  • Ентони БЛИНКЕН: „Ми не тежимо ескалацији, више бисмо вољели да имамо стабилније, предвидљивије односе са Москвом. Ако се Русија буде кретала у том смјеру – онда ћемо и ми. Мислим да ће предсједник Бајден искористити прилику да са предсједником Путином директно о томе разговара“
  • Помоћник Владимира Путина за спољну политику – Јуриј Ушаков – изјавио да би до састанка руског и америчког лидера могло да дође у јуну, чак и да постоје могући датуми

ДРЖАВНИ секретар САД Ентони Блинкен изјавио је да Џо Бајден жели да са Владимиром Путином разговара  о стабилизацији односа двије земље.     

„Предсједник Бајден је одавно – чак и прије него што је постао предсједник – јасно ставио до знања да ћемо, ако Русија одлучи да дјелује безобзирно или агресивно, узвратити. Али, ми не тежимо ескалацији, више бисмо волљели да имамо стабилније, предвидљивије односе са Москвом. Ако се Русија буде кретала у том смјеру – онда ћемо и ми. Мислим да ће председник Бајден искористити прилику да са предсједником Путином директно о томе разговара“, рекао је Блинкен на заједничкој конференцији за новинаре са британским министром спољних послова Домиником Рабом у Лондону.

Према његовим ријечима, Сједињене Државе не теже заоштравању односа са Русијом, већ ће само одговарати на оне кораке које буду сматрале непријатељским.

Индикативно је да је и Раб рекао да званични Лондон држи отворена врата за побољшавање односа са Русијом. Још је додао да то желе и друге земље НАТО.

Блинкен је и 28. априла рекао да се руске власти морају уздржати од ескалације – ако желе боље односе са Сједињеним Државама.

Помоћник Владимира Путина за спољну политику – Јуриј Ушаков  изјавио је да би до састанка руског и америчког лидера могло да дође у јуну, чак и да постоје могући датуми.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар