Одабрано Свијет

Bloomberg: Русија и НАТО би се могли – у борби за сфере утицаја – сукобити на Балкану

АГЕНЦИЈА ПОДСЈЕЋА ДА ЈЕ АЛИЈАНСА БОМБАРДОВАЛА И РС И СРБИЈУ, А ДОДИКА НАЗИВА ПУТИНОВИМ САВЕЗНИКОМ
  • Америчка новинска агенција истиче да је НАТО ове године већ једном потиснуо Русију у борби за утјецај на некада комунистичком истоку Европе, а да се сада спрема за још један обрачун „на мјесту највећег насиља на континенту од Другог свјетског рата“

У ОПШИРНОЈ анализи поводом покретања Акционог плана за чланство (МАП) БиХ у НАТО, америчка агенција Bloomberg упозорава да би се сљедећи сукоб НАТО-а с Русијом могао водити на Балкану, наводећи да се Алијанса нада да ће примити још чланица с Балкана, гдје је „уплетена у борбу за утјецај с Русијом“.

У том контексту, Bloomberg указује да се већина Срба у БиХ, заједно са својим лидером Милорадом Додиком, оштро противи чланству те земље у НАТО-у, за разлику од Бошњака и Хрвата који поздрављају ближе односе с НАТО-ом.

Агенција истиче да је НАТО ове године већ једном потиснуо Русију у борби за утјецај на некада комунистичком истоку Европе, а да се сада спрема за још један обрачун „на мјесту највећег насиља на континенту од Другог свјетског рата“.

Како објашњава, након што је Алијанса примила Црну Гору у своје чланство, „бацила је око“ на БиХ, земљу у којој је покренула своју прву борбену операцију 1995. године.

Ипак, упозорава се у тексту, у БиХ и даље постоји опасност од кључања етничких тензија које су се, како наводи Bloomberg, додатно појачале прошлога тједна, када су министри вањских послова НАТО-а поново покренули програм који је једно десетљеће био „успаван“, Акцијски план за чланство (МАП) БиХ у НАТО.

Наводи се и да је Додик, којег описују као савезника руског предсједника Владимира Путина који представља Србе у Предсједништву БиХ, рекао да неће подржати „ништа што значи било какву инклузију у војну алијансу, НАТО или нешто друго“.

С друге стране, истиче Bloomberg, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је чланство у НАТО међу „најважнијим вањскополитичким циљевима“.

С њим је сагласан, наводи америчка агенција, и хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић, који је рекао да је чланство у Алијанси приоритет и подсјетио да је некадашњи српски члан предсједништа Небојша Радмановић подржао Акциони план 2009. године, када се о њему први пут дискутовало.

Међутим, агенција напомиње да је Додик рекао да се геополитичка ситуација данас промијенила.

Подсјећа и да су бивше југославенске републике Словенија, Хрватска и Црна Гора већ постале чланице НАТО-а, а да је Македонија у српњу позвана да се придружи Алијанси.

У тексту се подсјећа и да је Дејтонским споразумом 1995. године формирана држава са два ентитета, али наводи да је њиме створена „слаба централна влада“, која се састоји од група које „ометају доношење одлука, економски развој и политичку хармонију док се препиру око питања која се крећу од расподјеле прорачунских средстава до тога која застава би требало да се вијори када се сретну“.

Bloomberg наводи да Додиково противљење ближим односима с Алијансом има повијесне разлоге, те подсјећа да је НАТО бомбардовао снаге босанских Срба посљедње године рата у Босни, након злочина у Сребреници, као и да је бомбардирао Србију 1999. године.

Агенција подсјећа да је руски министар вањских послова Сергеј Лавров раније овог мјесеца оптужио НАТО и ЕУ да „убрзавају напоре како би наставили да освајају регију“ и да дају земљама „лажан избор“ да морају да се придруже или Русији или Западу, док с друге стране главни тајник НАТО-а Јенс Столтенберг каже да би Алијанса вољела да види да БиХ пристаје на додатне мјере, које су потребне за евентуално чланство.

http://www.seebiz.eu/bloomberg-na-balkanu-sljedeci-sukob-nato-a-i-rusije/ar-186331/

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар