Одабрано Свијет

Bloomberg: Земљину северну полулопту очекује веома оштра зима

НАВОДНО ТОЛИКО ДА ЋЕ НАПРАВИТИ ХАОС НА ТРЖИШТИМА – ОД ЕНЕРГЕНАТА ДО ХРАНЕ
  • Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења
  • Америчка агенција чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Наредна зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску… Многи грађани ће ове зиме можда морати да све своје приходе дају за грејање“

АМЕРИЧКА новинска агенција Bloomberg објавила је прогнозу метеоролога да ће наредна зима бити „врло оштра“.

Толико да ће направити хаос на свим тржиштима – од енергената до хране.

Bloomberg преноси и прогнозу која није примарно метеоролошка: да таква зима може тренутну енергетску кризу претворити у глобалну економску кризу.

Иста агенција указује да становници већине европских земаља већ почињу да добијају  велике рачуне за грејање својих кућа и станова. А ако се прогнозе метеоролога обистине –да  рачуни ће „постати потпуно астрономски“.

Bloomberg чак упозорава: „То ће имати далекосежне, не само економске, већ и политичке последице. Становништво неће то опростити властима, које сада, осим пандемије, морају да се носе само са високом инфлацијом, а многи грађани ће ове зиме можда морати да све приходе дају за грејање“.

Још једна сасвим вероватна последица оштре зиме, у комбинацији са енергетском кризом и свим другим недаћама, може бити нагли пораст скептицизма у погледу преласка на „чисту“ енергију, можда најпопуларнију тему о којој се расправљало последњих месеци пре почетка енергетске кризе – наглашава агенција.

Прогнозе метеоролога често се међусобно разликују, али се сада већина њих слаже да ће Ел Нињо, флуктуације температуре површинског слоја воде у екваторијалном Пацифику, које озбиљно утичу на климу, донети веће хладноће на северу а топлоте на југу Сједињених Држава и северне хемисфере.

Међутим, Поларни вртлог, са зоном ниског притиска на Северном полу, биће слабији ове године него прошле. То значи да ће предстојеће зиме хладни арктички ваздух чешће `преплављивати` просторе Азије, Северне Америке и Европе и доносити им нагла захлађења.

Тод Крафорд, директор америчке Атмосферске метеоролошке службе Г2,  – прогнозира да ће почетак хладне сезоне бити необично топао, а да ће хладан период доћи са почетком јануара.

Он верује да ће, бар у САД, западној Европи и североисточној Азији, пролеће наступити рано и да ће бити благо.

Ел Нињо обично доноси хладне зиме  Кореји и Јапану, суше Бразилу, Аргентини и знатном делу Кине.

Током последњих 70 година, нешто слично се догодило 8 пута.

Неочекивано загревање ваздуха изнад Северног пола прошлог јануара донело је рекордне мразеве на југу Сједињених Држава у фебруару, изазивајући озбиљне поремећаје у енергетском систему Тексаса и смрт најмање 210 људи.

http://fakti.org/priroda/bloomberg-zemljinu-severnu-poluloptu-ocekuje-veoma-ostra-zima

 

Тагови

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар