Свијет

Борељ: Кина и Русија се зближавају да би смањиле своју зависност од Запада

НАГЛАСИО И ДА СЕ МОСКВА И ПЕКИНГ ЗАЈЕДНО СУПРОТСТАВЉАЈУ ЗАПАДНИМ ЗЕМЉАМА
  • Високи званичник ЕУ тврди и да се „кинеско-руско приближавање заснива прије свега на одбацивању демократских вриједности и супротстављању ономе што у Пекингу и Москви сматрајумјешањем у њихове унутрашње ствари“

РУСИЈА и Кина се уједињују како би се супротставиле западном свијету и смањиле зависност од њега, оцијенио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Овај свој став, који би било погрешно сматрати личним, додатно је разјаснио:

„Москва и Пекинг користе врло сличан језик када говоре о Западу или Сједињеним Државама. Међутим, морамо пажљиво анализирати шта их у томе покреће. На примјер, економски обе те државе желе да повећају своју независност од Запада, али не играју у истој лиги јер је Кина очигледно надмоћнија“.

Према његовим ријечима, „кинеско-руско приближавање заснива се прије свега на одбацивању демократских вриједности и супротстављању ономе што у Пекингу и Москви сматрају„мијешањем у њихове унутрашње ствари“.

Борељ је донекле открио и шта економски `жуља` врх Европске уније:

„Кини су потребни нафта и гас, које увози и из Русије. У међувремену, Москва настоји да диверсификује свој извоз енергената, да га прошири и изван ЕУ с обзиром на наше обавезе да пређемо на чистије енергенте и на општу напетост у нашим односима. Међутим, Русија неће моћи да диверсификује свој извоз ни брзо ни лако, јер то захтјева огромна улагања“.

Борељ је половином марта рекао да министри спољних послова ЕУ вјерују да је Русија изабрала пут конфронтације са Европском унијом.

Владимир Путин је у разговору са шефом Европског савјета, Шарлом Мишелом, оцијенио да су односи Русије и ЕУ „незадовољавајући“ због конфронтационе линије Европске уније.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар