Главно Свијет

Брисел тражи да све досад договорено буде реализовано без одлагања и постављања услова

ОБЈАВЉЕНИ ЗАКЉУЧЦИ ЕВРОПСКОГ САВЈЕТА О ОБАВЕЗАМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ
  • Наглашено да се реализација без одлагања и условљавања односи посебно на оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином
  • Европски савјет у закључцима жали због недостатка имплементације Споразума од стране обје стране на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума
  • Предсједник ЕС Шарл МИШЕЛ: На састанцима са Вучиће и Куртијем је истакнута важност да се лидери врате за сто, да се споразуми имплементирају. Објашњено им је да се од њих очекује прије свега да се формира Заједница општина са српском већином и да се примјени споразум о печатима. То ћемо провјеравати, биће посљедица и ако се не имплементирају и ако се споразуми имплементирају

БЕОГРАД и Приштина морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, као и да обезбиједе одржавање нових избора на сјеверу КиМ што је прије могуће, уз активно учешће Срба, наводи се у закључцима Европског савјета усвојеним данас на самиту у Бриселу и додаје да ће неуспјех деескалације тензија имати посљедице.

У документу се наводи да Европски савјет жали због недостатка имплементације Споразума од стране обје стране на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ, који води високи представник и подржава специјални изасланик ЕУ.

– Европски савет позива Београд и Приштину да их спроведу, без одлагања или предуслова. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином. Нормализација односа је суштински услов на европском путу обје стране и обе ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка – наводи се у документу.

Истиче се и да је Европски савјет забринут због безбједносне ситуације на сјеверу Космета и најоштрије осуђује насилни напад на тзв. косовску полицију 24. септембра 2023.

– Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди и да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке у том погледу – наводи се у закључцима.

Наглашено је и да ће Европска унија наставити да блиско сарађује са Западним Балканом и да подржава реформске напоре земаља тог региона на њиховим европским путевима.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је да је једна од тема самита лидера ЕУ био и дијалог Београда и Приштине и да је истакнуто да је важно да се лидери страна врате за сто и да се раније договорени споразуми имплементирају.

Он је на конференцији за новинаре након завршетка самита поновио да су у четвртак одржана два важна одвојена састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да је веома важно да дође до нормализације односа.

– Истакли смо важност тога. На састанцима је истакнута важност да се лидери врате за сто, да се споразуми имплементирају – рекао је Мишел.

На питање новинара о детаљима јучерашњих састанака, он је рекао да је лидерима објашњено шта се очекује од њих, а то је да се спроведу договорени споразуми.

– Прије свега да се формира Заједница општина са српском већином, под два – да се примјени споразум о печатима. Најважније је да се споразуми имплементирају. То ћемо провјеравати, биће посљедица и ако се не имплементирају и ако се имплементирају – рекао је Мишел.

(Спутњик)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар