Свијет

Британски суд (не)очекивано одбио изручење Асанжа Америци

ОЦЈЕНИО ДА ПОСТОЈИ РИЗИК ДА БИ ОСНИВАЧ WIKILEAKS У ТОМ СЛУЧАЈУ ИЗВРШИО САМОУБИСТВО
  • Судија Ванеса Берицер навела да Џулијан Асанж пати од аутизма и клиничке депресије. Чак је упозорила да „посједује довољан интелектуални капацитет“ да заобиђе све мјере за спрјечавање покушаја самоубиства
  • Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Десир позвао британске власти да не изруче оснивача Wikileaks Сједињеним Државама. Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала прогон Асанжа „тоталном срамотом“

СУДИЈА Централног кривичног суда у Лондону – Ванеса Берицер одбацила је захтјев САД за изручење оснивача Wikileaks Џулијана Асанжа којег сумњиче за шпијунажу због објављивања стотина хиљада повјерљивих докумената.

Нагласила је би то било „угњетавачки“ с обзиром на Аснжово опште здравствено и ментално стање. Навела је да пати од аутизма и клиничке депресије.

Прецизирала је да постоји вјероватноћа да Асанж почини самоубиство ако буде послат у САД.

Чак је упозорила да Асанж „поседује довољан интелектуални капацитет“ да заобиђе све мјере за спрјечавање покушаја самоубиства.

Америчка влада истакла је да ће се жалити на ту одлуку. Упркос томе, постоје претпоставке да је данашња пресњуда у Лондона услиједила на миг из Вашингтона, па утолико и јесте и није неочекивана.

САД терете Асанжа по укупно 18 тачака, а уколико буде осуђен за шпијунажу и издају због објављивања тајних државних докумената о америчким војним и дипломатским активностима, посебно у Ираку и Авганистану, пријети му максимална затворска казна од 175 година.

Према Асанжовим адвокатима, разматрање случаја оснивача Wikileaks ће се развлачити још годинама и потенцијално би могло доћи до британског Врховног суда или Европског суда за људска права, тако да тренутна пресуда, заправо, завршава само почетну фазу процеса.

У Вашингтону се тврди да је Асанж изложио опасности изворе америчких служби.

Међу документима које је објавио је видео са сценама убијања ватром америчког борбеног хеликоптера у јулу 2007. године ирачких цивила међу којима су била и двојица новинара агенције Ројтерс.

Адвокати за 49-огодишњег Асанжа, који је држављанин Аустралије, кажу да је дјеловао као новинар и да има права на заштиту по Првом амндману на слободу говора за објављивање процурјелих докумената који су открили лоше понашање америчке војске у Ираку и Авганистану.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Десир позвао је британске власти да не изруче оснивача Wikileaks Сједињеним Државама.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је прогон Асанжа „тоталном срамотом“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар