Свијет

Будимпешта тражи да ЕУ потврди своју везаност за хришћанске коријене и европску културу

МАЂАРСКИ ПАРЛАМЕНТ УСВОЈИО РЕЗОЛУЦИЈУ О БУДУЋНОСТИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
  • Мађарска такође предлаже формирање заједничке европске војске, увођење забране унији да даље узима кредите и противи се продубљивању интеграције ЕУ

МАЂАРСКИ парламент усвојио је на данашњој сједници усвојио резолуцију о будућности Европске уније, у којој се наводи да садашњи ЕУ споразуми „нису адекватна основа за сарадњу у вријеме кризе“.

Резолуција је усвојена са 130 гласова „за“, 50 „против“ и седам уздржаних, преноси агенција МТИ.

Због рата у Украјини и „исхитрених“ одлука ЕУ о увођењу санкције Русији, континент се суочава са периодом „кризе и неизвјесности“, пише у резолуцији.

Као одговор на промјену ситуације, мађарски парламент предлаже да се у европским уговорима потврде вриједности европских хришћанских коријена и културе.

Европска комисија, додаје се, такође треба да се прогласи политички и идеолошки неутралном. Све државе треба да имају право да одлуче са ким желе да живе, стоји у резолуцији.

Мађарска предлаже такође формирање заједничке европске војске, увођење забране унији да даље узима кредите и противи се „јачању интеграције ЕУ“, наводи се у документу.

Поред тога, Будимпешта предлаже да посланике за Европски парламент делегирају национални парламенти и позива да се заштита аутохтоних мањина утврди у уговорима и да се ојачају изгледи земаља Западног Балкана за европске интеграције, преноси МТИ.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар