Svijet

Carigradska patrijaršija optužena iz Kijeva i Moskve da grubo ugrožava kanonsku teritoriju RPC

PATRIJARH VARTOLOMEJ POSTAVIO DVOJICU AMERIČKIH EPISKOPA ZA SVOJE EGZARHE ZA UKRAJINU

Patrijarh Vartolomej

  • Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je povezana sa Moskovskom patrijaršijom, optužila Carigradsku patrijaršiju da je imenovanjem episkopa Danijela i Ilariona prešla crvenu liniju i da će odgovornost za dalje negativne posljedice biti na njoj
  • Carigradski patrijarh Vartolomej već optužen za jeres i da želi da postane „pravoslavni papa“

PRAVOSLAVNI svijet je prešao prvu liniju iza koje može početi „veliki istočni raskol“.

Krivicom Carigradske patrijaršije.

Njen patrijarh Vartolomej postavio je za svoje egzarhe u Ukrajini episkopa Danijela iz Sjedinjenih Država i episkopa Edmontonskog Ilariona.

A to je samo pripremni potez za ono što će do raskola – barem između Carigradske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve uz koju će sigurno stati nekoliko pomjesnih pravoslavnih crkava – sigurno dovesti. Za davanje iz Carigrada autokefalnosti raskolničkoj „Ukrajinskoj paravoslavnoj crkvi“.

Sada je, dakle, sve u međufazi. Jer, egzarhat je posebna crkvena administrativno-teritorijalna jedinica (na teritoriji druge države).

Reakcija je – kako se i moglo očekivati – odmah uslijedila, ali sa najvišeg nivoa ne iz Moskve nego iz Kijeva.

Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom, optužila Carigradsku patrijaršiju da je imenovanjem Danijela i Ilariona grubo povrijedila njenu kanonsku teritoriju.

UPC je predočila Carigradskoj patrijaršiji da je prekršila Drugo pravilo Drugog vaseljenskog (Carigradskog) sabora koje glasi: „Ako nisu pozvani, episkopi ne izlaze izvan svojih oblasti“.

Istovremeno je patrijarhu Vartolomeju ukazala da je njen poglavar – mitropolit Kijevski i cele Ukrajine Onufrije – „jedini kanonski episkop grada Kijeva“.

UPC je Carigradsku patrijaršiju upozorila da će na njoj biti „sva odgovornost za dalje negativne posljedice“.

Ovo je, međutim, tek početak. Najavljena je i reakcija vrha Ruske pravoslavne crkve iz koje je patrijarh Vartolomej već optužen za – jeres.

Predsjednik Sinodalnog odjeljenja RPC za odnose sa društvom Vladimir Legojda izjavio je:

„Imenovanje iz Carigrada svojih predstavnika-episkopa u Ukrajini bez usaglašanjalja sa Moskovskim partijarhom i Blaženim mitropolitom Kijevskim i cijele Ukrajine nije ništa drugo do gruba povreda kanonske teritorije Moskovske patrijaršije. To nećemo ostaviti bez odgovora“.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar