Свијет

„Charlie Hebdo“ објавио карикатуру на којој Ердоган `задиже сукњу` муслиманки која му послужује пиће

ПОРТПАРОЛ ТУРСКОГ ПРЕДСЕДНИКА: ТО ЈЕ ИСЛАМОФОБНО ХУШКАЊЕ И КУЛТУРНИ РАСИЗАМ
  • Француски сатирични лист на насловну страну ставио и пропратни текст: „Ердоган је у личном животу веома враголаст
  • Гледајући према делимично разголићеној жени, Ердоган` (те речи су ниже са десне стране) још изговара: „О! Ево и пророка!“. Ово је званичну Анкару вероватно највише и разбеснело.
  • Фахретин АЛТУН: „То је део антимуслиманског програма Емануела Макрона… који може изазвати турске власти на одмазду, јер Турска неће толерисати нападе на своју културу и религију    

ФРАНЦУСКИ сатирични лист „Charlie Hebdo“ – који је објављивање карикатура муслиманског пророка Мухамеда платио великим крвопролићем у сопственој редакцији – појавио се на киосцима са карикатурама председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Портпарол турског лидера Фахретин Алтун већ је изјавио да је то „део антимуслиманског програма Емануела Макрона“.

Додатно је нагласио: „Charlie Hebdo је управо објавио серију такозваних карикатура препуних увредљивих слика наводно нашег председника. Осуђујемо тај гнусни покушај да се преко такве публикације шире културни расизам и мржња“.

Алтун је оценио да таква „расистичка, ксенофобична, исламофобна и антисемитска хушкања могу изазвати турске власти на одмазду, јер Турска неће толерисати нападе на своју културу и религију.

Ердоганов портпарол је на крају још рекао:

„Позивамо све трезвене европске пријатеље да устану против ове врсте примитивног културног расизма, интелектуалне стерилности и нецивилизоване дискусије“.

Фрацуски лист је изашао са карикатурама на Ердоганов рачун на насловној страни.

Турски лидер је предтављен у доњем вешу како задиже `сукњу`на муслимански начин обучене жене која му послужује пиће.

Ту је и пропратни текст: „Ердоган је у личном животу веома враголаст“.

Гледајући према делимично разголићеној жени, Ердоган` (те речи су ниже са десне стране) још изговара: „О! Ево и пророка!“.

Ово је званичну Анкару вероватно највише и разбеснело.

Прилог је посвећен заоштреним односима између Турске и Француске због ислама.

У предграђу Париза је Абдулах Анзоров 16. октобра одрубио главу наставнику историје Самуелу Патију. Због показивања ученицима поменутих карикатура Мухамеда.

Полиција је већ утврдила да су неки ученици убици „показали Патија“ и да су му помогли убици и у набављању оружја.

После тога је Макрон затражио да се пооштри контрола финансирања џамија, као и да се створи организација која ће радити на „просвећеном исламу“.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/charlie-hebdo-objavio-karikaturu-na-kojoj-erdogan-zadize-suknju-zeni-koja-mu-posluzuje-pice

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар