Свијет

Демократе у Конгресу САД покренуле нову иницијативу за импичмент Трампа

ФБИ ОПТУЖИО ТРАМПОВЕ ПРИСТАЛИЦЕ ДА СПРЕМАЈУ ОРУЖАНЕ АКЦИЈЕ ШИРОМ САД
  • У предатом документу се наглашава да је актуелни предсједник САД заслужио не само опозив (импичмент), него и да убудуће не обавља ниједну изборну функцију у земљи, јер Устав САД то забрањује лицима „умијешаним у метеж или побуну против Сједињених Држава

ПРОТИВНИЦИ Доналда Трампа не престају да му показују – колико је с њима био наиван и колико их је на своју штету потцјењивао.

Са позивањем на „документ ФБИ“, телеканал АВС је објавио да се у данима који су преостали до предсједничке инаугурације Џоа Бајдена припремају „оружане акције протеста у свим државама САД и испред Конгреса САД“.

Овој вијести само фали указивање да се ради о „оружаним акцијама“ које планирају Трампове наоружане присталице.  

Вест се – вероватно нимало случајно – појавила у дану у којем су демократе званично предале Конгресу „папире“ потребне за покретање нове процедуре за импичмент Трампа. Са образложењем да је своје присталице „подстицао на побуну“.

У предатом документу се наглашава да је актуелни предсједник САД заслужио не само опозив (импичмент), него и да убудуће не обавља ниједну изборну функцију у земљи, јер Устав САД то забрањује лицима „умијешаним у метеж или побуну против Сједињених Држава.

Прецизирано је да је Трамп такво огријешење о Устав САД починио „подстицањем насиља према америчким властима.

Ако иницијативу демократа подржи Представнички дом, а вјероватно хоће, тада ће бити потребно да исто учине и двије трећине чланова Сената САД који ће се са  одмора вратити тек 19. јануара.

На протестног скупа 6. јануара у Вашингтону, Трамп је позвао своје присталице да иду ка Капитолу како би „помогли слабим републиканцима“ да оспоре предсједничке изборе.

Гомила је убрзо потом опколила Конгрес САД, провалила у зграду и прекинула заједничко засједање његова два дома.

Притом је погинуло пет људи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар