Одабрано Свијет

Der Spiegel: Да би ЕУ имала гас за зиму – наредних месеци ће без њега морати да буде индустрија

ПРОБЛЕМЕ ЋЕ СТВОРИТИ ПЛАНИРАНО ПОСТЕПЕНО ОДРИЦАЊЕ ОД РУСКОГ „ПЛАВОГ ГОРИВА“

ЕВРОПСКА унија ће моћи да испуни циљ – да напуни складишта гаса до зиме при одустајању од две трећине гаса из Русије – само ако се европска индустрија „скину са гаса“ током пролећа и лета 2022-ге – објавио је немачки лист Der Spiegel.

Обећање председнице Европске комисије (ЕК) Урсуле фон дер Лајен да ће ЕУ дати „брз, доследан и координисан одговор” Русији, која и даље захтева да јој се гас плаћа у рубљама – назвао је „превише лепим да би било истинито“.

Der Spiegel је нагласио да није охрабрујућа ни изјава немачког канцелара Олафа Шолца да Берлин већ зна како да поступи у случају моменталног престанка испорука из Русије.

Немачки лист указује и да је на сумњичавост код многих стручњака наишла и изјава заменика шефа Европске комисије Франса Тимерманса да ће земље ЕУ моћи да замене две трећине испорука руског гаса уговорима са другим земљама, ако буду штеделе (на гасу) и шириле алтернативне изворе енергије.

У Немачкој страхују да ће све тамошње металуршке, хемијске и цементне фабрике у целој ЕУ морати да остану без гаса до краја јула, а да ће гасне електране бити принуђене да обуставе рад скоро цео јули.

Поред овога, да би се до 1. новембра постигао ниво попуњености складишта гаса од 80 одсто, током октобра ће бити потребно поново ограничити снабдевање гасом индустријских предузећа.

 

ВЈАЧЕСЛАВ ВОЛОДИН: ТО БИ БИО САМО СИМЕТРИЧАН ОДГОВОР НА ОНО ШТО ВЕЋ ЧИНЕ ТАКВЕ ЗЕМЉЕ

Володин: Русија треба да конфискује бизнис непријатељских држава на својој територији

Вјачеслав Володин
  • За „непријатељске земље” – посебно Литванију, Летонију, Пољску и САД – рекао да се „једноставно баве крађом”
  • Володин је сигуран да ће златне и девизне резерве бити враћене Русији

НА КОНФИСКАЦИЈУ имовине својих грађана и замрзавање девизних резерви Русија треба да одговори одузимањем пословне имовине непријатељских земаља на својој територији, написао је предсједник Државне Думе РФ Вјачеслав Володин на свом Telegram каналу.

Истовремено је нагласио: „Представнички (доњи) дом америчког Конгреса усвојио је закон којим се дозвољава предаја замрзнутих средстава руских компанија и грађана Украјини. Створен је опасан преседан који би требало да као бумеранг удари по Сједињеним Државама“.

Према Володиновим ријечима, тај закон неће утицати на руску привреду, пошто „заплијењене јахте, виле и друга имовина богатих грађана ионако нису биле у функцији њеног развоја”.

Предсједник Думе је сигуран да ће златне и девизне резерве бити враћене Русији.

Володин је указао да данас руски бизнисмени купују стране компаније које послују у Русији, да откупљују акције партнера и да се, у цјелини, „понашају на цивилизован начин, у складу са нормама међународног права“.

То се, сматра Володин, не може рећи за „непријатељске земље” – Литванију, Летонију, Пољску и САД, „које се једноставно баве крађом”.

„Због тога је исправно да се конфискује бизнис непријатељских земаља који се налази на територији Руске Федерације, односно – бизнис чији су власници из непријатељских земаља“.

Володин је нагласио да приход од продаје конфискованог буде усмјерен „ у развој земље“, али – није прецизирао како.

Кремљ је конфискационе мјере Запада назвао „економским ратом“, али и нагласио да је Русија била „спремна за такав развој догађаја“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар