Свијет

Ђукановић мирне литије за одбрану светиња назвао „лудачким покретом који руши Црну Гору“

ГРУПА ГРАЂАНА У СУБОТУ ОРГАНИЗУЈЕ ПРОТЕСТ: ЂУКАНОВИЋ МОРА ДА ОДЕ – ОН ЈЕ НАШ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ
  • Члановима руководства своје странке (ДПС) у Тивту рекао: „Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора, Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета»
  • С обзиром да је Црна Гора присаједињена Србији логично је било да црква буде присаједињена СПЦ. Одлука је била политичка – нестала је држава. Ако је било логично да 1918. нестане црква када је нестала држава, шта ћемо са 2006. када је обновљена држава? Обновићемо цркву, наравно
  • „Лудачком покрету“ је поручио: „Нама се чини да сте у мисији посрбљавања Црне Горе. Чини ми се да желите да вратите Црну Гору у ону пређашњу представу како је Црна Гора друга српска држава. И то је заправо суштинско неслагање великосрпског национализма са црногорском независношћу“
  • Ово је нова потврда да је Ђукановић спреман на све. Да су за њега – ради чувања власти и награбвљеног – сва средства и допустива и добра. Он је спреман на сваку подлост, провокацију и насиље и одступиће само уколико мирна одбрана светиња буде и даље масовна и ако буде трајала онолико дуго колико буде потребно

КАПО монтенегринско-дукљанског НАТО-режима – Мило Ђукановић – нема ни најмању намјеру да послуша позив митрополита Амфилохија да се врати на „светосавски пут“.

На синоћној сједници ОО ДПС Тивта казао је да његова Демократска партија социјалиста имаврло јасну намјеру да обезбиједи беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вјероисповијести„.

Међутим, то је била само уводна маска. Главно је формулисао овако:

Нико никоме од вас неће одређивати гдје ћете да пођете, у коју цркву, нико вам из партије не може оспораватио ваше вјерско право. Али, не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора, Не дозволите да будете дио тог лудачког покрета».

Истакао је да је „апсолутна неистина да се Законом о слободи вјероисповијести нешто жели отети Српској православној цркви“.

„За сваког ко познаје историју, нема дилеме, све док је трајала црногорска држава, трајала је и Црногорска православна црква, рекао је Ђукановић.

Додао је да „од времена када је нестала Пећка патријаршија, 1766. године па до 1918. нема никаквог ауторитета над православном црквом у Црној Гори.

Дакле, Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атрибуте самосталности. С обзиром да је Црна Гора присаједињена Србији логично је било да црква буде присаједињена СПЦ. Одлука је била политичка – нестала је држава. Ако је било логично да 1918. нестане црква када је нестала држава, шта ћемо са 2006. када је обновљена држава? Обновићемо цркву, наравно“, истакао је Ђукановић.

Изговорио је да је „манипулација коју често у јавности пласирају представници СПЦ и њима блиских опозиционих странака да се жели узети имовина од СПЦ и дати ЦПЦ, регистрованој 1993“:

О томе заиста нема помена. О томе не говоримо у том закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи… Дио нашег парадокса је да унутар православног бића Црне Горе имамо дубоку, историјски укоријењену подјелу. Као одговорна власт морамо мислити како да се та подјела превазиђе. Размишљајући о томе како превазићи тај проблем сматрали смо да би важну улогу у томе могла играти једна конструктивна православна црква. И зато смо казали – немамо намјеру да се понашамо тако да формирамо неку своју цркву из које ће сада Црногорци изгонити Србе, као што су Срби некад изгонили Црногорце из СПЦ, него желимо да се формира једна црква у којој ће наћи мјесто сви православни вјерници у Црној Гори“.

„Лудачком покрету“ је поручио:

Нама се чини да сте у мисији посрбљавања Црне Горе. Чини ми се да желите да вратите Црну Гору у ону пређашњу представу како је Црна Гора друга српска држава. И то је заправо суштинско неслагање великосрпског национализма са црногорском независношћу“.

Ово је нова потврда да је спреман на све. Да су за њега – ради чувања власти и награбвљеног – сва средства и допустива и добра.

Ђукановића се наредних дана треба чувати јер је спреман на сваку подлост, провокацију и насиље.

Он ће одступити само уколико мирна одбрана светиња буде и даље масовна и ако буде трајала онолико дуго колико буде потребно.

Међутим, суочиће се и са отпором мимо литија. Са политичким отпором и протестима.

За суботу је најављен протест испред Тужилаштва под девизом „Ђукановић највећи извор проблема у држави“.

Предраг Спасојевић

Протест су најавили представници групе грађана која га организује – Предраг Спасојевић, Никола Грдинић и Александар Перовић.

Мото протеста биће: „Мора да иде“, јер се „зна ко је најодговорнији за све проблеме и ко мора да иде“.

Први захтјев организатора протеста је да Ђукановић оде, да се створе услови за фер изборе и да се повуку сви закони које је Скупштина Црне Горе усвојила у децембру.

Спасојевић је поручио свима који дођу на протест да не носе политичка, национална и вјерска обиљежја.

„Ово ће бити маратон. Користићемо сва ненасилна средства да направимо притисак на институције да се испуне наши захтјеви“, казао је Спасојевић.

Он је додао да они представљају више активиста, а индиректни повод је `афера Коверта` која годину егзистира и још нема епилог.

Спасојевић је подсјетио да су у Скупштини у децембру у „атмосфери линча“ донијети закон о раду, буџету, помоћи МА, о слободи вјероисповијести и сет изборних закона…

„Данас се у литијама креће око 25 одсто Црне Горе, данас смо сви у теми шта ће бити у четвртак или недјељу. Потпуно смо заборавили на остала битна питања“, рекао је Спасојевић.

Упитан – да ли се боји хапшења – Спасојевић је одговорио да му не би сметало да га ухапсе јер иначе ради у затвору. И додао: „Тврдим да је предсједник државе корумпиран, па нека ме хапсе“.

Огласио се и никшићки Демократски фронт који је оцијенио да ће Ђукановићева ДПС на крају постати „странка италијанске мањине у Црној Гори“.

Имао је у виду да Ђукановићеве присталице кличу „Viva Montenegro“.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар