Свијет

Ђукановић оптужио Москву и Руску цркву да воде великосрпску политику и подривају Црну Гору

ТВРДИ ДА МИТРОПОЛИТИ ИЛАРИОН И ЛАВРОВ ВОДЕ АНТИЦРНОГОРСКУ И АНТИПРАВОСЛАВНУ ПОЛИТИКУ
  • Смета му што обојица Митрополију црногорско-приморску сматрају делом Српске православне цркве
  • Тврди да врх Руске православне цркве посеже за ревизионизмом – покушавајући удовољити империјалним амбицијама актуелне власти у својој земљи, као и великосрпским амбицијама Београда”
  • Тврди и да, упркос блиставој традицији пријатељских односа, актуелна руска власт и врх Руске цркве настоје дестабилизовати Црну Гору и скренути је с пута европских интеграција
  • Ђукановић преко свог кабинета настоји и да дискредитује  митрополита Иларион који сада наводно нападно наступа као заштитник интереса огранка СПЦ у Црној Гори, до се пре десетак година држао друкчије: “Подсјећамо да је он у јулу 2011. посјетио Подгорицу иза затворених врата имао сусрете с највишим званичницима Црне Гори на којима је сасвим другачије говорио о могућем моделу устројства СПЦ у нашој земљи. Тада је, иза леђа Патријаршије у Београду, заговарао аутономију Митрополије црногорско-приморске, коју је митрополит Амфилохије Радовић донекле остварио

НАЈНОВИЈЕ изјаве митрополита Илариона Алфејева и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова само потврђују отворено мијешање Русије у унутрашња питања Црне Горе, саопштено је из Кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Из Кабинета предсједника су саопштили да се митрополит Иларион Алфејев, руководилац Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, јуче у интевјуу за ТВ „Русија 24”, по ко зна који пут у посљедње вријеме, “слиједећи свјетовне циљеве неспојиве с мисијом Христове цркве”, умијешао у унутрашња питања Црне Горе.

“Свега пар дана након министра вањских послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, он је на приближно исти начин грубо замијенио тезе и цинично коментарисао недавне догађаје насилног устоличавања митрополита црногорско-приморског СПЦ на Цетињу. Тиме је, између осталог, додатно потврдио отворено признање министра Лаврова да Руска црква служи државним интересима Руске Федерације у иностранству. Потврђује се да су они у односу на нашу земљу и антицрногорски и антиправославни”, наводи се у саопштењу.

Иларион се, како је саопштено, нападно труди да се прикаже као заштитник интереса огранка СПЦ у Црној Гори.

“Подсјећамо да је он у јулу 2011. посјетио Подгорицу, када је иза затворених врата имао сусрете с највишим званичницима Црне Гори, на којима је сасвим другачије говорио о могућем моделу устројства СПЦ у нашој земљи. Тада је, иза леђа Патријаршије у Београду, заговарао аутономију Митрополије црногорско-приморске, коју је митрополит Амфилохије Радовић донекле остварио, а Патријаршија Србије након његове смрти прољетос без имало респекта за свога архијереја једноставно укинула”, казали су из кабинета предсједника.

Евидентна је, како сматрају, и истовјетност исказа Алфејева од 5. септембра прошле године, такође за ТВ „Русија 24”, и министра Лаврова од прије неколико дана.

“Алфејев је тада казао: „…канонска Црногорска православна црква је дио Српске православне цркве”. А министар Лавров, 10. септембра у Сочију, поновио: „Црногорска православна црква је дио Српске православне цркве”. С тим у вези, са жаљењем констатујемо да врх Руске цркве, упркос толиким провјерљивим историјским фактима да је била у прошлости литургијски и канонски сестра-црква аутокефалној Митрополији црногорској – Црногорској православној цркви, насилно укинутој од стране Краљевине Србије 1918-1920. године, посеже за ревизионизмом – покушавајући удовољити империјалним амбицијама актуелне власти у својој земљи, као и великосрпским амбицијама Београда”, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да, упркос блиставој традицији пријатељских односа, актуелна руска власт и врх Руске цркве настоје дестабилизовати Црну Гору и скренути је с пута европских интеграција.

“У односу на паралеле које Алфејев прави између црквених питања у Црној Гори и Украјини, напомињемо да црквено питање у Црној Гори није настало сада, прије неколико година, или деценија, већ да је прије једног вијека отворено управо неканонским укидањем домицилне аутокефалне Црногорске православне цркве, што се у Москви веома добро зна”, казали су из кабинета предсједника.

Како је наведено, ни након 100 година од оснивања СПЦ, те присуства огранка у Црној Гори, већина православаца у нашој земљи, према посљедњим истраживањiма 57 одсто, не идентификује се са јурисдикцијом Патријаршије из Србије.

“Не из догматских разлога, као што то није био случај ни у Украјини према Московској патријаршији, него зато што већина православаца Црне Горе не жели да слиједи етнофилетистичку јерес и империјалне циљеве Београда или Москве, циљеве противне и јеванђељској и сотериолошкој мисији Свете Православне Цркве”, каже се у саопштењу.

Ове најновије изјаве митрополита Илариона, и министра Лаврова, како сматрају, само потврђују отворено мијешање Русије у унутрашња питања Црне Горе.

“И то на врло груб и непримјерен начин од стране тако високог црквеног великодостојника у односу према шефу државе традиционално пријатељске према Русији, коме је колико прошле године поводом васкршњих празника пожелио добро здравље, помоћ од Господа и благосиљао његове успјехе у мисији коју обавља. Такође и коментар министра Лаврова о недавним догађајима на Цетињу испод је нивоа шефа дипломатије једне Русије и његовог реномеа лично”, наводи се у саопштењу.

Како су саопштили, наставак отворене агресије Москве према Црној Гори огледа се и кроз “најдрскије пласирање измишљотина”, чак на каналу Одјељења за спољне црквене односе Руске православне цркве, као што је преношење изјаве неког епископа Цркве Србије да на недавним догађајима на Цетињу није било ни 500 људи, да су они лоше говорили српски и да су из Албаније или других земаља, и да је лоше то што је уз њих био предсједник Ђукановић.

“Истина је, међутим, да је ово најобичнија подвала, да је 4. и 5. септембра на протестима било више хиљада Цетињана и других грађана Црне Горе, и да су углавном говорили црногорски, али је било и оних који говоре српски, и да су сви били јединствени у одбрани достојанства пријестонице и своје државе Црне Горе”, закључили су из предсједниковог кабинета.

(РТЦГ)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар