Свијет

Ђукановић се жали Хрватима да је у току „србизација Црне Горе“

У ИНТЕРВЈУУ ХРТ РЕКАО ДА ЈЕ ТАЈ МАНАСТИР ИМОВИНА ДРЖАВЕ И ДА ПРИПАДА ЦЕТИЊУ
  • За укњижбу Цетињског манастира као власништва Митрополије црногорскоприморске рекао да је то још један покушај узурпације црногорског културно-историјског и сакралног наслијеђа, с јасним политичким циљем – да се изврши србизација Црне Горе, и да се покаже да Црна Гора нема ни свој државни, ни свој културни, ни свој национални и вјерски идентитет и да је самим тиме бесмислено постојање још једне српске државе“

ПРЕДСЈЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић, гостујући на ХРТ-у, говорио је о одлуци Управе за катастар и државну имовину да Цетињски манастир упише као власништво Митрополије црногорско приморске.

Ђукановић је навео „да је то још један покушај узурпације црногорског културно-историјског и сакралног наслијеђа, с јасним политичким циљем – да се изврши србизација Црне Горе, и да се покаже да Црна Гора нема ни свој државни, ни свој културни, ни свој национални и вјерски идентитет и да је самим тиме бесмислено постојање још једне српске државе“.

– То је наравно политичка интенција идеолога и промотера великосрпског национализма, и у Црној Гори и у региону. То је већ дубоко зона кривичноправне одговорности, јер говоримо о покушају бесправне узурпације нечега што је изузетно важно, историјско и државно добро Црне Горе. Немогуће је говорити о томе да је финансирање Цетињског манастира било од стране српске цркве или државе Србије. То је имовина државе Црне Горе која је остала таквом и послије 1920. године, након што је укинута држава Црна Гора, а формирана Српска православна црква. И све је то трајало до посљедњих година, када креће узурпација тог сакралног насљеђа Црне Горе и све се завршава овим – рекао је Ђукановић додајући да вјерује у правни поредак Црне Горе, те да ће се лако доказати да је то имовина црногорске пријестонице.

– А исто тако верујем да ће правни систем Црне Горе у блиској будућности смоћи снаге да кривичноправно процесуира узурпаторе.

Ђукановић се осврнуо и на попис и рекао  „да је јасно да се жели фалсификовати попис становништва у Црној Гори“, да се „жели политикантски злоупотријебити“ и да се „жели доказати да су наводно Срби у Црној Гори угрожени, због чега им је потребна подршка државе Србије“, преносе Новости.

– Како стоје чињенице, казаћу вам: 1981. године у Србији је живјело 147.000 Црногораца, 2011. године у Србији живи 38.000 Црногораца. Дакле, отприлике 110.000 мање него 30 година раније. Када су у питању Срби у Црној Гори, 1981. године је у Црној Гори живјело 9,3 одсто Срба. Тридесет година, касније, 2011., живи 28,7 одсто Срба. Дакле толико о асимилацији представника српског народа у Црној Гори. И толико о могућностима очувања црногорског националног и културног идентитета Црногораца који живе у Србији – навео је Ђукановић, додајући да се „великосрпски национализам суштински никада није помирио са црногорском независношћу“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар