Одабрано Свијет

Ђукановић Српску православну цркву назвао фронтменом великосрпства

ТВРДИ ДА ЈЕ И ТАДИЋУ И ВУЧИЋУ РЕКАО ДА НЕ ТРЕБА ДА ВОДЕ ДА ВОДЕ РАТОВЕ КОЈЕ ЈЕ МИЛОШЕВИЋ ИЗГУБИО
  • „Ја не видим да су Срби на било који начин угрожени и мислим да Црна Гора има изражени сензибилитет за припаднике било које вjере и нације у нашој држави. Није ријеч да Црна Гора било кога дискриминише, ријеч је да се Црна Гора упорно одупире тим националистичким покушајима да се обезбиједи ексклузивитет неке националне групе у односу на неке друге који живе у Црној Гори“
  • Главни монтенегрин оцијенио да је веома глупа изјава патријарха Иринеја да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба Независне државе Хрватске: „То је изјава којом је Иринеј, у суштини, аболирао Павелића и НДХ, то је изјава којом је комплиментирао 500-годишњем робовању Османском царству. СПЦ остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану. То мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду“

МИЛО Ђукановић поново србофобски јаше.

Опет му је то потребно. Монтенегринство – као ни усташлук – не може без србофобије.

Изјавио је да је из Србије обновљена медијско-политичка офанзива као 90-их година.

„Логично је да данас, 25 година касније, не показујемо несигурност на провокације које долазе са неких адреса које имају вјековне претензије на црногорску независност. Црна Гора осјећа да је изградила имунитет да може без великог проблема да одбије такве атаке, било да они долазе са неких адреса из региона или из Москве“, оцијенио је Ђукановић за ТВЦГ.

Устврдио је да је први разлог те „нове офанзиве“ унутрашњи политички живот у Србији, док је други изворно црногорски.

„Први разлог је унутрашњи политички живот у Србији који је доминантно обиљежен посљедњом фазом преговора између Србије и Косова, гдје се сви заједно приближавамо формализацији нечега што се суштински догодило 1999. током оног залудног рата који је Милошевић повео против међународне заједнице“, рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је покушао да каже бившем и садашњем предсједнику Србије, Борису Тадићу и Александру Вучићу, да није рационално да „воде ратове које су неки други изгубили“.

„Оно што не разумијем је да Србија, кроз дјеловање своје медијске сцене и дијела политичара, отвара неке друге фронтове у региону да би релативизирала то питање или на неки начин ублажила фокус јавности Србије према питању Косова“, оцијенио је Ђукановић.

Други разлог је изворно црногорски, казао је Ђукановић и навео да лидери просрпских политичких партија у Црној Гори истрајавају на причи о великој угрожености Срба у Црној Гори, односно упорно се труде да осујете Србе да постану дио црногорских државних институција и на тај начин најбоље заштите своје специфичне интересе.

„Ја не видим да су Срби на било који начин угрожени и мислим да Црна Гора има изражени сензибилитет за припаднике било које вјере и нације у нашој држави. Није ријеч да Црна Гора било кога дискриминише, ријеч је да се Црна Гора упорно одупире тим националистичким покушајима да се обезбиједи ексклузивитет неке националне групе у односу на неке друге који живе у Црној Гори. Ми не видимо будућност у томе“, рекао је Ђукановић.

Предсједник Црне горе је оцијенио да је веома глупа изјава патријарха Српске православне цркве Иринеја да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба Независне државе Хрватске.

„То је изјава којом је Иринеј, у суштини, аболирао Павелића и НДХ, то је изјава којом је комплиментирао петстогодишњем робовању Османском царству. Околност да није негирао ту своју изјаву ме није изненадила, она ми је само потврдила да СПЦ остаје главни фронтмен великосрпског национализма према региону и Црној Гори и да остаје ударна песница онога што желе идеолози Велике Србије и империјалне Русије на Балкану. То мора остати предмет пажње државне политике Црне Горе у наредном периоду“, рекао је Ђукановић.

 

1 коментар

  • Eto sto ti je zlo okoceno ispod brozomornog sinjela….je%o svoju mater koja ga okotila…ja se sjecam kad je ta slina bila najveci Srbin nad srbima…kad je galamio da mu se sah zgzdio zbog ustaskohrvatske sahovnice.Na kraju je hrvatoustasama popusio karinu.

Кликни овде да поставиш коментар