Одабрано Свијет

Ђукановићеви медији: Ко је Абазовићу `поклонио` крипто-телефон и с ким преко њега дијели тајне?

ОТВОРИЛИ И МОГУЋНОСТ: ДА ЈЕ ТО НЕКО КО ЈЕ ИЗВАН БЕЗБЈЕДНОСНОГ СИСТЕМА ЦРНЕ ГОРЕ
  • Подгоричка „Побједа“: Абазовић никада није одговорио на прозивке о Сјеверној Македонији, коју је посјетио званично два пута – једном прије именовања за потпредсједника и једном послије тога. Нема одговора и зашто се састајао сс лажним дипломатом Стеваном Симијановићем. Имају ли међусобне везе Сјеверна Македонија и наводно компромитујући снимци Абазовића из те земље, тобожња понуда од 21 милион евра (за формирање власти са ДПС-ом)?

НАКОН што су подгорички медији објелоданили да је Дритан Абазовић признао Одбору за безбједност да већ дуже вријеме има приватни криптовани телефон, али да није објаснио у које сврхе га користи, подгоричка Побједа“ је поставила питање: с киме то потпредсједник Владе, задужен за координацију свих безбједносних служби, „дијели тајне“.

Навела је да јој Абазовић јуче није одговарао на позиве и навела – позивајући се на `своја сазнања` – да Абазовић ни на сједници Одбора за безбједност није био вољан да било шта с тим у вези појашњава, осим да је криптовани телефон добио на поклон.

Лист констатује да је индикативно, иако није незаконито имати криптовани телефон, да га координатор свих служби безбједности користи као приватно лице и да није обавијестио државу да користи телефон с уграђеним специјалним софтвером.

„Побједа“ напомиње да је карактеристика криптованих телефона да сваки има свог „парњака“, односно да може да буде у посебној групи корисника исте енкрипције, која функционише као затворени систем.

Уколико су у тој групи људи из безбједносног сектора Црне Горе, онда се може закључити да Абазовић паралелно и тајно координира дио обавјештајне службе.

Али, како кажу, уколико се све то ради без претходне консултације с врхом АНБ-а или у групи постоје људи који су ван безбједносног сектора, онда то отвара низ политичких питања.

Иако за сада ћути, Абазовић ће врло брзо морати да јавности понуди одговор: с ким дијели тајне и какве тајне“, пише лист.

Указују да је Абазовић у континуитету у жижи разних афера „обавијених велом тајне“.

С тим у вези наводе и да Абазовић никада није одговорио на прозивке о Сјеверној Македонији, коју је посјетио званично два пута – једном прије именовања за потпредсједника и једном послије тога. 

Координатор свих служби безбједности оставио је, наводе, црногорску јавност без одговора и зашто се састајао с „лажним дипломатом“ Стеваном Симијановићем.

Имају ли међусобне везе Сјеверна Македонија и наводно компромитујући снимци Абазовића из те земље, тобожња понуда од 21 милион евра (за формирање власти са ДПС-ом), као и сусрети са Симијановићем вјероватно координатор служби безбједности никада неће одговорити“, наводи лист и додаје:

Оно што је јасно је да је телефон добио како би заштитио комуникацију са саговорником који, такође, користи криптовани телефон“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар