Свијет

Додик у Санкт-Петербургу: БиХ није увела санкције Русији јер то Српска не дозвољава

НАГЛАСИО ДА МЕЂУНАРОДНОМ ЕКОНОМСКОМ ФОРУМУ ПРИСУСТВУЈЕ КАО ПРЕДСТАВНИК СРПСКЕ
  • Разговарао са Сергејом Лавровом и Алексејом Милером, сутра ће са Владимиром Путином, након његовог наступа у пленуму Форума
  • ЛАВРОВ: Знам да и у БиХ има много оних који желе да се уруши пријатељство Републике Српске и Русије. Ви чувате Дејтонски споразум, а Русија зна сада ко су јој пријатељи
  • ДОДИК: На Балкану има руског утицаја, али не малигног… БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног свијета који жели да има послушника или штићеника. И Француска  уводи специјалног представника за БиХ Чекају нас избори, западњаци промовишу своје структуре и ту ће бити тешка политичка борба. Немам намјеру да изгубим

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Санкт-Петербургу са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Руски министар се захвалио Додику на ставовима поводом увођења санкција Русији.

– Знам да и у БиХ има много оних који желе да се уруши пријатељство Републике Српске и Русије. Надао сам се нашем сусрету у Београду, али знате зашто нажалост до тога није дошло – нагласио је Лавров.

Лавров је рекао да Русија зна сада ко су јој пријатељи, јавио је АТВ.

– Ви чувате Дејтонски мировни споразум – поручио је Лавров.

Додик се сагласио с Лавровом о овом питању, додајући да је Запад тај који је срушио Дејтонски споразум.

– Чињеница да се труде да за високог представника ставе нелегитимну особу довољно говори – рекао је Додик.

Додик је додао да Српска мора да се бори за слово Дејтонског споразума.

– Основни процес је да ли се ми придружујемо санкцијама Русији. Ви знате да ми то не допуштамо, други у БиХ то желе, али формално-правно БиХ није увела санкције – нагласио је Додик.

Он је захвалио Русији за цијене гаса, које нису расле, ни за Републику Српску, али ни за ФБиХ, која је највећи потрошач гаса у БиХ.

– БиХ није увела санкције Руској Федерацији и Запад се љути због тога, желе да спроводе своје политике у региону – изјавио је Додик на састанку.

Додик је информисао Лаврова да и „француски предсједник Емануел Макрон уводи специјалног представника за БиХ што довољно говори о покушају утицаја, а исте представнике увели су и САД И Велика Британија“.

– Чекају нас избори, западњаци промовишу своје структуре и ту ће бити тешка политичка борба. Немам намјеру да изгубим – истакао је Додик.

На Додиковом профилу на Твитеру објављен је снимак са састанка којем присуствују и шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Жељко Будимир.

Додик се састаје и са генералним директором „Гаспрома“ Алексејем Милером, а за сутра је предвиђен његов разговор са руским предсједником Владимиром Путином.

Српски члан Предсједништва БиХ говорио је данас на петербуршком Међународном економском форуму, који се одржава под слоганом „Нове могућности у новом свијету“, а на којем учествују државници из 70 земаља.

Додик је нагласио да се БиХ није придружила санкцијама Руској Федерацији јер Република Српска то није дозволила.

– Ми смо изложени озбиљним притисцима, поготово везано за сукоб у Украјини. Од нас се тражи да се придружимо санкцијама Русији, али Република Српска то не дозвољава.

Додао је да на Балкану има руског утицаја, али не малигног, како то оцјењују западне земље.

Навео је да је на Форум у Санкт Петербург дошао као представник Републике Српске.

Исказавши захвалност Русији и предсједнику Владимиру Путину што има прилику да говори на овом великом међународном скупу, Додик је поручио да свијет без правила не може да функционише и указао на висок степен неповјерења на свијету.

– Озбиљна је улога медија и пропаганде. Ми то видимо на Балкану – рекао је Додик.

Указао је да БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног свијета.

– Тај свијет жели да има послушника или штићеника и проблем тог приступа је што је Запад хтио да има само послушника и штићеника и никога више изнад тога. То се није десило у историји да једна земља може да доминира. Мислим да је дошло до краха једног таквог система – нагласио је Додик.

Истакао је да се свијет налази у озбиљној кризи која тражи озбиљне анализе, те да постоји веома висок степен неповјерења на глобалном нивоу.

– Само за наивне дјелује као да се све ово дешава баш сад, јер се деценијама уназад остављају неријешени конфликти. Либерализам је побиједио комунизам, али није сам себе и данас то видимо – рекао је Додик.

Додао је да Запад никада није престао да иде према Истоку нити одустао од намјере да овлада ресурсима Русије. Сукоб у Украјини се, како је рекао, води до посљедњег војника, а све да би се ослабила Русија и овладало њеним ресурсима.

Према његовом мишљењу, свијет данас има три лидера – предсједнике Русије, Кине и Турске – Владимира Путина, Си Ђинпинга и Реџепа Тајипа Ердогана.

Он је поручио да би сукоб у Украјини требало што прије да буде окончан.

– Нисам потенцијал да кажем одговор на питање шта сутра радити, али знам да свијет не смије отићи у глобални сукоб. Највећи дио човјечанства разумије шта се догађа. Не улазим у стратегију ратовања, али сматрам да сукоб у Украјини треба што прије престати – истакао је Додик.

Пленарна сједница Форума биће одржана у петак, уз учешће руског предсједника Владимира Путина, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

Предсједник Русије ће на пленарној сједници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу изнијети своје виђење ситуације у глобалној политици и економији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар