Свијет

Доњи дом Конгреса САД и формално започео импичмент-процедуру против Трампа

ПРЕДСЕДНИК САД ТО НАЗВАО НАЈВЕЋИМ ЛОВОМ НА ВЕШТИЦЕ У ИСТОРИЈИ САД
  • За формализовање процедуре гласала 232 конгресмена, против било 196, укључујући све републиканце и двоје демократа
  • Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел:  Разумем да су се многе демократе у Представничком дому одлучиле за опозив пре много година, али основне норме правде неће испарити само зато што су се демократе у Вашингтону већ одлучиле
  • Донедавни Трампов помоћник за националну безбедност Џон Болтон одбио је да да исказ пред конгресменима

ПРЕДСТАВНИЧКИ (доњи) дом Конгреса САД усвојио је данас резолуцију којом је формализовао процедуру опозива (импичмента) председника Доналда Трампа.

За усвајање резолуције гласала су 232 конгресмена, а против је било 196, укључујући све републиканце и двоје демократа.

Гласање је потврдило поделу у Представничком дому између већине коју имају демократе и мањинских републиканаца који су се до сада противили импичмент-истрази као превише затвореном процесу у којем им није омогућено да учествују на равноправним основама.

Спикер Представничког дома Ненси Пелоси повала је конгресмене из редова демократа да усвоје резолуцију.

Предузимамо овај корак како бисмо уклонили сваку сумњу у то да ли Трампова администрација може да ускраћује предавање докумената, да спречава сведочења сведока, да занемарује обавезујуће позиве или да наставља да опструише Представнички дом“, навела је Пелоси у писму упућеном демократама.

Лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел рекао је да резолуција „ни изблиза не успева“ у покушају да се процес истраге учини фер и правичним.

Разумем да су се многе демократе у Представничком дому одлучиле за опозив пре много година, али основне норме правде неће испарити само зато што су се демократе у Вашингтону већ одлучиле“, казао је Меконел.

Усвајање резолуције Трамп је прокоментарисао на Твитеру, оценивши га као највећи лов на вештице у америчкој историји“.

Одбори Представничког дома за обавештајне послове, спољне послове и надзор имали су прилике да чују сведочења дипломата и других званичника иза затворених врата, док истражују да ли би Трамп требало да буде опозван, због тога што је од друге државе (Украјине), тражио да „ископа прљавштину“ о његовом политичком ривалу Џозефу Бајдену, како би повећао своје шансе на изборима 2020. године.

У резолуцији се тражи прелазак на јавне претресе.

На њиховом крају Одбор за обавештајна питања треба да препоручи Одбору за правосуђедоношење одлуке да ли да се препоручи опозив Трампа пред пуним сазивом Представничког дома, или не.

Трамп је истрагу о опозиву раније назвао нелегалном, јер Представнички дом у пуном саставу никад није гласао о покретању истраге, иако не постоји закон који налаже да Представнички дом то мора да учини.

Донедавни Трампов помоћник за националну безбедност Џон Болтон одбио је да да исказ пред конгресменима.

fakti.org

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар