Свијет

Џо Бајден предложио Владимиру Путину „лични сусрет“ – наредних мјесеци у „трећој земљи“

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВАРАЛИ О ОДНОСИМА СВОЈИХ ЗЕМАЉА, ГЛОБАЛНИМ ПИТАЊИМА И УКРАЈИНИ
  • Бијела кућа објавила: „Предсједник Бајден је потврдио свој циљ изградње стабилних и предвидљивих односа са Русијом у складу са америчким интересима“
  • Кремљ је саопштио да је Путин изложио Бајдену руски приступ политичком рјешењу за исток Украјине. Притом је нагласио да се Путинов приступ  базира на минским споразумима

ЛИДЕРИ Русије и Сједињених Држава – Владимир Путин и Џо Бајден – телефонски су разговарали. Усред нарастајућег узајамног оптуживања њихових земаља за гомилање војске и наоружања уз границе Украјине, односно Русије.

Бијела кућа је објавила да је Бајден позвао руског колегу да се састану „у трећој земљи“. У овом контексту:

„Предсједник Бајден је потврдио свој циљ изградње стабилних и предвидљивих односа са Русијом у складу са америчким интересима. Такође је (Путину) предложио одржавање самита у трећој земљи у наредним мјесецима на којем би се разговарало о читавом спектру питања са којима се суочавају Сједињене Државе и Русија“.

У саопштењу америчке стране се наводи да су Бајден и Путин разговарали о низу регионалних и глобалних питања, укључујући намјеру Сједињених Држава и Русије да наставе дијалог о стратешкој стабилности и низу питања контроле наоружања и безбједности.

Бијела кућа тврди да је Бајден рекао да ће САД „одлучно одговарати на сајбер нападе и мијешање Русије у америчке изборе“.

Двојица лидера су разговарала и о  погоршању ситуације на линији раздвајања у Донбасу.

Бијела кућа је поводом тог дијела разговора објавила:

„Предсједник Бајден је нагласио да су Сједињене Државе непоколебљиво посвећене суверенитету и територијалном интегритету Украјине. Предсједник је изразио нашу забринутост због наглог јачања руске војне моћи на окупираном Криму и на границама Украјине и позвао Русију да деескалира тензије“.

Кремљ је саопштио да је Путин изложио Бајдену руски приступ политичком рјешењу за исток Украјине.

Притом је нагласио да се Путинов приступ  базира на минским споразумима.

Кремљ је поводом главне Бајденове понуде навео:

Предсједник САД је предложио да се  размотри могућност њиховог личног сусрета у догледно вријеме. Шефови држава су се договорили да надлежним државним ресорима наложе да `прораде` питања која су била покретана током разговора“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар