Одабрано Свијет

Џонсон лансира пројекат „Глобална Британија“ са неоимперијалним амбицијама

ЛОНДОН ОБЈАВИО ДА ЋЕ ПОМАГАТИ КИЈЕВУ УКРАЈИНИ ДА РЕИНТЕГРИШЕ КРИМ И ДОНБАС
  • Термин Глобална Британија није нов. Први пут га је још у децембру 2016. године помпезно најавио тада амбициозни министар спољних послова Борис Џонсон
  • Сада са функције премијера уверава сународнике да ће са „Глобалном Британијом“ ставити тачку на „еру узмицања“. И да ће Лондон ускоро моћи самостално да интервенише у другим земљама, а не као амерички `помоћни одред`

БРИТАНСКА  амбасада у Кијеву финансираће пројекте усмерене на „реинтеграцију“ Крима у Украјину, наводи се у документу објављеном на веб страници владе Бориса Џонсона.

У оквиру програма Отворена будућност, који ће званични Лондон реализовати до 15. марта 2021. године, планирано је помагање властима Украјине у реинтеграцији полуострва и територија које Кијев не контролише на истоку Украјине“.

Британија ће обезбедити и документовање  кршења људских права од стране Русије на полуострву и у Донбасу.

Посебно ће подржавати „нову стратегију Кијева према Криму, а посебно ће `мазити` кримаске Татаре.

За појединачне пројекте ће обезбедити до десет хиљада фунти.

Ово стајање Русији „на жуљ“ повезано је са много широм и значајнијом  амбицијом Лондона под називом „Глобална Британија.

Термин није нов. Први пут га је још у децембру 2016. године помпезно најавио тада амбициозни министар спољних послова Борис Џонсон. А представио га је као неоимперијални пројекат своје земље.

„Глобална Британија“ је покушај оживљавања некадашњих империјалних амбиција и утицаја некада свемоћне силе у свим регионима света који се лансира као жеља да се помогне потлаченима и увређенима.

„Глобална Британија“ укључује прилично обимну финансијску помоћ земљама трећег света и опозиционим снагама у земљама које се у Лондону сматрају „противницима“ (међу њима је и Русија).

Џонсон обећава јачање глобалног утицаја Велике Британије, са пратећим довођењем оружаних снага земље на нови ниво.

Уверава сународнике да ће то ставити тачку на „еру узмицања“ Велике Британије. И да ће Лондон ускоро моћи самостално да интервенише у другим земљама, а не као амерички `помоћни одред`.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/dzonson-lansira-projekat-globalna-britanija-sa-neoimperijalnim-ambicijama

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар