Одабрано Свијет

„Џунтинт“ – Дан ослобађања црнаца – 11. федерални државни празник Америке

ШИРОМ САД ФЕСТИВАЛИ, ПАРАДЕ, КОНЦЕРТИ И ЧАСОВИ ИСТОРИЈЕ
  • „Џунтинт“ је спој двије енглеске ријечи, јуна (June) и редног броја 19. (Nineteenth) и познат је и као Дан ослобођења. Њиме се обиљежава 19. јун 1865. године, када су војници Уније ослободили посљедње робове у САД, у Галвестону, у Тексасу

ПАРАДАМА, фестивалима, одласцима у природу и часовима историје Американци су широм земље прославили нови државни празник – Џунтинт – којим се обиљежава окончање ропства у САД.

Предсједник САД Џозеф Бајден у четвртак је потписао закон којим је „Џунтинт“ проглашен за 11. федерални празник. Предлог закона је претходно усвојио Представнички дом Конгреса САД, са 415 гласова за и 14 против. Сенат је једногласно усвојио предлог закона.

Празник „Џунтинт“ је спој двије енглеске ријечи, јуна (June) и редног броја 19. (Nineteenth) и познат је и као Дан ослобођења. Њиме се обиљежава 19. јун 1865. године, када су војници Уније ослободили посљедње робове у САД, у Галвестону, у Тексасу.

То је било двије и по године након што су Прокламацијом о еманципацији ослобођени робови у јужним државама САД.

Опал Ли, 94-годишњак који је био уз Бајдена када је потписао закон, предводио је у Тексасу шетњу дугу четири километра, која симболизује двије и по године, колико је робовима у тој држави требало да сазнају да су ослобођени.

Стотине људи окупиле су се на бесплатном концерту на њујоршком Тајмс скверу, у организацији трговинске групе „Бродвеј лиг“.

Једна од парада одржана је у Еванстону у држави Илиноис, предграђу Чикага које издваја средства од пореза на продају марихуане за обезбјеђивање смјештаја за црнце, као надокнаде за ранију дискриминацију и дуготрајне посљедице ропства.

„Џунтинт“ је први нови федерални празник од 1983. године, када је у САД проглашен Дан Мартина Лутера Кинга млађег.

„Џунтинт“ је плаћени празник за запослене у државним управама у девет савезних држава, међу којима су Тексас, Њујорк, Вирџинија и Вашингтон.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар