Одабрано Свијет

Ердоган би да због „увредљивог наслова“ кривично гони грчки лист „Демократија“

АТИНА НЕМА НАМЕРУ НИ ДА МУ ИЗРУЧИ `КРИВЦЕ` НИТИ ДА ИМ САМА СУДИ
  • Турски тужиоци, на захтев Ердогановог адвоката Хусеина Ајдина, гоне аутора текста, два уредника, главног уредника и власника листа. Грчким новинарима би – кад би их се Анкара дочепала – претила казна од једне до четири године затвора због вређања турског председника
  • Ајдин је за наслову „Демократији“ оптужио – све Грке. Рекавши: „Криви су зато што грчка јавност није осудила спорни чланак чија главна мета су Турска и њени интереси“

ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган покренуо је кривични поступак против грчких новина због увредљивог наслова на свој рачун.

Ово је својеврсни Рубикон. Јер, тешко је замислити не само да Владимир Путин лично тужи украјинске медије, већ и да Владимир Зеленски лично тужи руске. Али, у случају Ердогана ово је врло лукав потез.

Турско-грчки сукоб око острва и водних подручја прераста из геополитичког у лични.

По Ердогановом налогу, турско тужилаштво покренуло је кривични поступак против грчког десничарског листа Демократија. Не због шпијунаже, крађе или клевете, већ према члану 299. турског кривичног закона „Увреда председника (Турске)“.

Ердогану се није свидео наслов чланака којим се од њега тражи да `одј.бе` од Грчке и њених територија.

Турски тужиоци, на захтев Ердогановог адвоката Хусеина Ајдина, гоне аутора текста, два уредника, главног уредника и власника листа.

Грчким новинарима прети казна од једне до четири године затвора због вређања турског председника.

Јасно је да Атина неће изручити своје новинаре Анкари. Грчка већ безмало 200 година не живи по  турским законима.

Неће их ни ухапсити нити им судити, ма колико Ердоганов портпарол Фахретин Алтун тражио од Грка да омогући да одговорни за „бестидни и патетични чин“ буду „изручени правди“.

Зашто је Ердогану сво ово онда потребно?

Генерално, не тужи се штампа суверене државе. Ако то чини шеф друге суверене државе – то се сматра истовремено неоимперијалним амбицијама и снижавањем сопственог статуса, јер су такве ствари“испод нивоа“.

Ердоган очигледно жели да једним метком убије два зеца.

Да додатно мобилише Турке око себе и застраши понеког у Грчкој.

Ердоган има проблееме у земљи са сужавањем сопствене изборне базе. Његови бивши саборци Абдулах Гул, Ахмет Давутоглу и други формирају сопствене странке и користе замор Турака од дуге, све себичније и авантуристичкије владавине председника-султана.

Зато Ердоган случај са „Демократијом“ користи да се представи као лидер који страда за Турску. Зато његови сарадници кривим за наслов у том слиту проглашавају – све Грке.

Ајдин је већ изговорио: „Криви су зато што грчка јавност није осудила спорни чланак чија главна мета су Турска и њени интереси“.

Турци су већ почели да телефонски позивају редакцију «Демократије» и да јој прете.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/erdogan-bi-da-zbog-uvredljivog-naslova-krivicno-goni-grcki-list-demokratija

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар