Свијет

Ердоган положио своју прву заклетву као предсједник-султан

РУСИЈУ НА ИНАУГУРАЦИЈИ ПРЕДТАВЉАО МЕДВЕДЕВ, ДОШЛИ И БОРИСОВ И ИЗЕТБЕГОВИЋ

ПРЕДСЈЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган положио је данас заклетву за први мандат с новим предсједничким системом који му као шефу државе даје широка овлашћења.

Његови политички опоненти тврде – султанска.

Ердоган је свечано положио заклетву стојећи за говорницом парламента Турске.

Иако предсједник у Турској може да добије само два мандата, овај ће се рачунати као Ердоганов први под новим Уставом, који уводи предсједнички систем тако да би он на власти могао да остане до 2028. године.

Након полагања заклетве у парламенту, Ердоган ће положити венац у Антиткабиру, маузолеју оснивача и првог председника Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка, а потом ће у Председничкој палати почети и свечаност у присуству бројних званица, предсједника, премијера и других високих званичника из више од 20 земаља, наводи новинска агенција Анадолија.

У име Русије инаугурацији је присуствовао премијер Дмитриј Медведев.

Били су и Бојко Борисов и Бакир Изетбеговић.

На инаугурацију су дошли и највиши званичниви Гвинеје, Замбије, Грузије, Казахстана, Киргизије, Македоније, Пакистана, Сомалије и Украјине.

Ердоган ће кроз неколико сати објавити састав нове турске владе која ће имати 16 министара (досад је имала 21-ог).

Вишегодишњи лидер Турске, Ердоган, победио је у првом кругу предсједничких избора одржаних 24. јуна – освојивши 52,59 одсто гласова – и добио нови петогодишњи мандат.

Његов најближи ривал Мухарем Инџе добио је наклоност и гласове 30,64 одсто изашлих на изборе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар