Свијет

Ердоган: Руски ловци Су-35 и Су-57 у Турској – зашто да не

НАГЛАСИО ДА ЋЕ АНКАРА СВОЈЕ НОВЕ ПОТЕЗЕ ПОВУЋИ ЧИМ СЕ САД ОДЛУЧЕ ПОВОДОМ F-35
  • То се фактички већ догодило јер је шеф Пентагона Марк ЕСПЕР изјавио: „Ствари стоје или-или: или F-35 или С-400. Не може Турска имати С-400, али их ограничено експлоатисати. Не може један такав систем држати на положају,  а други у гаражи. Само уколико се Турска потпуно одрекне С-400 – можемо размотрити њен повратак у програм F-35

РЕЏЕП Тајип Ердоган допустио је могућност да Анкара купи руске ловце Су-35 и Су-57 умјесто америчких ловаца пете генерацијеF-35.

Новинарима је на авио-изложби МАКС-2019 рекао:

„Зашто да не… Повући ћемо своје наредне потезе чим сазнамо коначну одлуку САД поводом F-35“.

Турски предсједник је нагласио да га не брине могућност да из Вашингтона стигне одговор „Нема F-35“ јер је тржиште толико велико да његова земља може купити све што јој је потребно.

Шеф Пентагона, Марк Еспер, изјавио је да Турска може бити враћена у програм производње F-35 „само уколико се потпуно одрекне руских зенитних ракетних система С-400“.

Еспер је додатно прецизирао ову позицију своје земље:

„Ствари стоје или-или: или F-35 или С-400. Не може Турска имати С-400, али их ограничено експлоатисати. Не може један такав систем држати на положају,  а други у гаражи. Само уколико се Турска потпуно одрекне С-400 – можемо размотрити њен повратак у програм F-35“.

Ово је фактички била Есперова реакција на изјаву шефа турске дипломатије, Мевлута Чавушоглуа, да су САД дужне да Анкари испоруче ловце F-35 за које је она већ уплатила 1,4 милијарде долара.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар