Свијет

Ескобар у Сенату САД: Радимо са опозицијом и на томе да онемогућимо Додика

СЕНАТОРИМА РЕКАО: СЈЕДИЊЕНЕ ДРЖАВЕ ИМАЈУ ПЛАН ЗА БиХ И – ОСТВАРИЋЕМО ГА
  • У једном сенатском одбору рекао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је „јако тежак актер“, није једини проблем. Па посегао за формулом коју у Вашингтону сматрају магичном: „Темељни проблем у БиХ није етнонационализам, већ корупција
  • Посебно је нагласио: „Ми сматрамо да свака држава тог региона треба бити у Европској унији и НАТО-у. Они који још нису за то, треба да гаје ближе односе с том алијансом. Србија је драматично појачала своје везе с НАТО-ом

УВЈЕРЕНИ смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промјене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут, изјавио је у одбору америчког Сената специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар.

Осврћући се на стање у БиХ, он је, одговарајући на сенаторско питање шта још и САД могу урадити, Ескобар је истакао да српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је „јако тежак актер“, није једини проблем.

– Темељни проблем у БиХ није етнонационализам, већ корупција. Она спречава БиХ да напредује, она је трећа по корупцији у Европи, има највећу стопу одлива становништва и све је то битно успорава на путу интеграција. Ми се боримо да односи буду бољи, да стање буде боље, да односи између Бошњака и Хрвата буду бољи, да се Срби врате у институције. Док се то не деси, ми радимо са опозицијом и радимо на томе да Додика онемогућимо у прављењу још веће штете – рекао је Ескобар.

Рекао је да је „визија САД за западни Балкан да је то регион у Европи, близак НАТО-у и проткан регионалним интеграцијама“.

– Ми сматрамо да свака држава тог региона треба бити у Европској унији и НАТО-у. Они који још нису за то, треба да гаје ближе односе с том алијансом. Србија је драматично појачала своје везе с НАТО-ом – истакао је Ескобар.

Пожалио се да процес интегрисања БиХ у ЕУ иде споро. С једне стране је то замор ЕУ од проширења, а с друге неспремност актера у БиХ да спроводе неопходне реформе.

Ескобар је и става да су неопходне постепене промјене Устава БиХ и да Изборни закон треба промијенити.

Нагласио је да ће САД наставити да на томе раде.

Упитан шта је пошло по злу, те зашто нисмо отишли даље од Дејтона, Ескобар је поновио да је кључни проблем – корупција.

– Она је заробила БиХ и има ужасне посљедице. Не само када је у питању привлачење страних инвестиција, већ и одласка људи. Међутим, увјерени смо да БиХ можемо поправити кроз ограничене промјене правног оквира БиХ и вратити је на европски пут – рекао је он.

Истакао је и да је владавина права све слабија у БиХ и да је обавеза домаћих актера у БиХ, али и међународне заједнице да се то промијени.

– Ми имамо план за БиХ и остварићемо га – истакао је Ескобар.

Извор: politicki.ba

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар