Свијет

ЕУ се поводом „Трампових царина“ обратила WTO – контрацарине од 20. јуна

МАЛМСТРОМ: ЦАРИНЕ НА ЧЕЛИК И АЛУМИНИЈУМ ДОДАТНО ЋЕ ОСЛАБИТИ ТРАНСАТЛАНТСКЕ ВЕЗЕ

ЕВРОПСКА унија данас је покренула поступак у Свјетској трговинској организацији (СТО) реагујући на нове царинске тарифе САД-а на челик и алуминијум, док се очекује да ће контрамјере против Вашингтона услиједити у наредним седмицама.

Претходног дана је амерички предсједник Доналд Трамп увео трајне царинске тарифе од 25 одсто на челик и 10 одсто на алуминијум увезен из ЕУ, Мексика и Канаде, окончавајући привремено изузеће које им је одобрио.

„То је веома жалосно – изјавила је данас европска трговинска повјереница Цецилиа Малмстром, наглашавајући да ће Трампова одлука „нанијети огромне штете нашим индустријама челика алуминијума“ и да ће „додатно ослабити трансатланске везе“.

Захтјев Европске уније упућен WTO покреће 60-дневни период за обје стране да разријеше спор. Уколико у томе не успију, ЕУ може затражити од организације са сједиштем у Женеви да донесе одлуку. ЕУ тврди да америчке царинске тарифе крше правила WTO -а.

Блок припрема узвратне тарифе за одређене америчке увозне производе. Оне би могле ступити на снагу од 20. јуна иако би Бриселу могло требати још времена за консултације међу државама чланицама у вези с увођењем тарифа, саопштио је званичник ЕУ.

„ЕУ, у међувремену, није вољна да преговара са САД-ом о евентуалним трговинским уступцима”, казала је Малмстром.

Блок је раније исказивао неспремност да размотри начине побољшања трговинских веза са САД-ом све док Вашингтон не уклоне нове царинске тарифа.

„Врата су тренутно затворена”, изјавила је Малмстром.

Упозорила је да новонастала ситуација угрожава економски опоравак и да би могла додатно ескалирати.

„Ми нисмо у трговинском рату, али смо у веома тешкој ситуацији коју су изазвале САД”, казала је.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар