Главно Свијет

Европарламентарац Ружа Томашић: Хрватској неправедно наметнута кривица за Други свјетски рат

ТВРДИ ДА У ЈАСЕНОВЦУ НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА И ДА ЈЕ БРОЈ ЖРТАВА - НАДУВАН

ХРВАТСКИ европарламентарац у Стразбуру Ружа Томашић поново негира геноцид у концлогору Јасеновац и тврди да је Хрватској неправедно наметнута кривица за дешавања у Другом свјетском рату.

Она је критиковала иступ бившег хрватског предсједника Иве Јосиповића, који је изјавио да „усташка змија (у Хрватској) и даље сикће“ и поручила да би она, да је на власти, позвала Јосиповића у полицију да објасни свој став.

„Проблем је у томе што ми имамо ту неку проклету кривицу коју су нам наметали од 1945. године и, не дај боже да нешто кажемо – јер би онда још више говорили. Требамо им рећи да лажу и да су све толико увећали од 1945. године и да би им било боље да се покрију преко ушију. Имамо сада научнике који доказују да се у Јасеновцу није догађало све оно што се тврдило. Има хрпа књига које говоре да није било тако. Зашто не туже оне који лажу?“ наводи Томашићева за портал „Дневно“.

Она оптужује Јосиповића да својим изјавама „нарушава углед Хрватске“.

Ружа Томашић, која је добила највише појединачних гласова на европским изборима у Хрватској, позната је по својим десничарским ставовима и тврдњи да треба „одвојити усташе од Независне Државе Хрватске“.

Она је, подсјећају либерални хрватски портали, својевремено била члан Хрватске странке права у доба док су носили усташке црне униформе и поздрављали са „За дом спремни“.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар