Свијет

Европска комисија тражи забрану мање битних улазака странаца у ЕУ у трајању 30 дана

„ШТО БУДЕ МАЊЕ ПУТОВАЊА – ЛАКШЕ ЋЕМО СПРИЈЕЧИТИ ШИРЕЊЕ ВИРУСА“

Урсула фон дер Лајен

  • Урсула фон дер ЛАЈЕН: Из забране могу бити бити изузети људи који дуже вријеме живе у ЕУ, чланови породица држављана европског блока, дипломате, љекари и истраживачи који раде на отклањању кризе

ЕВРОПСКА комисија данас је предложила тридесетодневну забрану уласка у европски блок за стране држављане у склопу напора за спречавање ширења вируса корона.

„Што буде мање путовања, лакше ћемо спријечити ширење вируса и зато предлажем шефовима држава и влада да уведу привремене забране за мање битне доласке у ЕУ. Ове забране треба да буду уведене на прелиминаран период од 30 дана, али у случају потребе могу бити продужене“, нагласила је предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Она је истакла да би из забране могли бити искључени људи који дуже вријеме живе у ЕУ, чланови породица држављана европског блока, дипломате, љекари и истраживачи који раде на отклањању кризе.

Према њеним ријечима, забрана ће покривати 30 држава, све чланице ЕУ сем Ирске, те четири земље које нису чланице блока али су у Шенгенској зони.

Лидери ЕУ сутра ће путем видео-линка разговарати о овом приједлогу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар