Свијет

Француски министар финансија: Европска унија се не смије понашати као вазал САД

ЛЕ МЕР: ЕУ НЕ СМИЈЕ ПОМАГАТИ ВАШИНГТОНУ ДА ИГРА УЛОГУ СВЈЕТСКОГ ЕКОНОМСКОГ ЖАНДАРМА
  • Бруно Ле МЕР страхује да са Американцима због Ирана могу имати проблеме француске нафтне компаније и Renault и Peugeot

НАСТАВЉА се западноевропска побуна против држања и доминације Сједињених Држава која још није стигла до држава попут Бугарске, Пољске, Евтоније, Летоније, Литваније и Хрватске. А можда неће ни стићи.

Нимало случајно, побуна је засад – ако се изузме наступ предсједника европске комисије Жана Клода Јункера када је рекао да је дошло вријеме да ЕУ „преузме вођство од САД“ – њемачко-француска.

Министар финансија Француске Бруно Ле Мер – у интервјуу радио-станици Europe-1 – упозорио је да се ЕУ ве смије понашати као „вазал Вашингтона“.

Још је – што значи да ништа није случајно – додатно потенцирао:

„Желимо ли ми да будемо вазали који се покоравају одлукама донијетим у Сједињеним Државама и да се држимо за америчке панталоне? Свакако не. Европска унија не смије пристати на улогу економског жандарма коју је себи присвиојио Вашингтон“.

Ле Мер је затражио да ЕУ објави да има своје економске интересе и да жели да и даље слободно тргује са Ираном.

Предложио је да Европска унија формира тијело које ће имати компетенције какве има Министарство финансија САД, односно – право да кажњава туђе компаније због трговинских односа које одржавају.

Посебно је нагласио да Прзиз  захтијева да се француске компаније не нађу на удару америчких санкција.

У овом контексту је признао да нема илузија какав ће бити одговор САД.

Ле Мер не крије да његова влада сматра да европске земље морају пружити одлучан отпор администрацији Доналда Трампа поводом неких њених потеза.

Француски министар је оцијенио да европске и америчке компаније могу изгубити милијарде долара од раскида уговора које су након 2015-те закључиле са Ираном, директно или преко посредника.

Ле Мер страхује да са Американцима због Ирана могу имати проблеме француске нафтне компаније и Renault и Peugeot.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар