Одабрано Свијет

Генерал Дикић: Катнић и Чађеновић су ме мучили и тајно саслушавали – чак 23 пута

ОДБИО ДА ЛАЖНО ОПТУЖИ МАНДИЋА И КНЕЖЕВИЋА И „РУСКЕ ДРЖАВЉАНЕ“

Братислав Дикић

  • Пред судијама Апелационог суда рекао и да му је нуђено да потпише да је знао за „државни удар“ и оружје. Казао је и да му је нуђено да добије 15 месеци затвора и да потпише споразум о признању кривице

БИВШИ командант Жандармерије Србије Братислав Дикић оптужио је главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и специјалног тужиоца Сашу Чађеновића да су га 23 пута тајно из Спужа водили на саслушање да даје изјаве.

Он је данас пред судијама Апелационог суда тврдио и да је „тортура вршена“ над њим.

Казао је и да су му нуђене паре да оптужи Милана Кнежевића и Андрију Мандића и Демократски фронт.

Тврди и да је добио папир да га потпише „да је знао за државни удар, да је знао за оружје, да је знао да су руски држављани умијешани, као и да је узео од Саше Синђелића 15.000 еура“.

Дикић је казао да је све то одбио.

Казао је да му је нуђено да добије 15 мјесеци затвора и да потпише споразум о признању кривице.

Сједница Апелационог суда је прекинута док се не одлучи о предлозима адвоката одбране да се све снима аудио и видео.

У Апелационом суду се разматрају жалбе на пресуду у случају „државни удар“ у којем су Мандић и Кнежевић, те група србијанских и руских држављана осуђени на скоро 70 година затвора због наводног покушаја пуча на дан прошлих парламентарних избора 2016. године.

Адвокати одбране

Виши суд је првостепену пресуду донио 9. маја прошле године, а процес пред Апелационим судом је одлаган због епидемије коронавируса.

Према првостепеној пресуди, оптужени Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов терете се да су током 2016. у Црној Гори, Србији и Републици Српској формирали криминалну организацију која је планирала да се на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, сукоби са црногорском полицијом и насилно заузме Скупштину Црне Горе, те отме или убије тадашњег премијера Мила Ђукановића.

За кривична дјела стварање криминалне организације и покушај тероризма Шишмаков је осуђен на 15 година затвора, а Попов на 12.

Због наводног чланства у овој организацији лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени су на по пет година затвора.

Дикић је добио осам година, а још двојица држављана Србије – Предраг Богићевић и Немања Ристић – по седам.

Бранка Милић је осуђена на три године затвора, али је у међувремену побјегла у амбасаду Србије у Подгорици гдје се крије већ годинама.

Драган Максић добио је годину и девет мјесеци, док су Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени на по годину и по а Кристина Христић условно на двије године.

Суђење у овом случају директно је преношено преко телевизије а обиљежио га је свједок – сарадник Саша Синђелић који је оптужио окривљене за учешће у покушају пуча што је преломно утицало на суд да их осуди.

Синђелић је касније у више наврата мијењао своју причу у гостовањима на телевизији и разним снимцима који су објављени на интернету, али то није утицало на коначну пресуду.

https://www.vijesti.me/vijesti/crna-hronika/467061/dikic-katnic-i-cadjenovic-su-me-23-puta-tajno-vodili-iz-spuza-na-saslusanje-bio-sam-pod-torturom

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар