Одабрано Свијет

Генерал Волтерс у Сенату САД: Ако Русија удари на Украјину – НАТО ће јој одговорити свом силом

THE NATIONAL INTEREST: ТО ЋЕ БИТИ СТРАТЕШКА ГРЕШКА КОЈА ЋЕ ДОНЕТИ СМРТ ДЕСЕТИНА МИЛИОНА АМЕРИКАНАЦА

Генерал Тод Волтерс

  • Шеф америчке Европске команде генерал Тод ВОЛТЕРС у Сенату САД: НАТО је стратешки центар привлачења и темељ обуздавања и  и сигурности у Европи. Ако обуздавање не буде дало жељени ефекат – спремни смо да на агресију (Русије) одговоримо свом силом трансатлантске алијансе“
  • Амерички експерт Грег ЛОУСОН: Започета игра поводом Украјине завршиће асе грандиозним стратешким неуспехом Вашингтона. поврх свега, улазећи у сукоб са Русијом око Украјине, постајемо рањиви на кинеску агресију. `Потапање` у Европи пружиће Кини изврсну прилику коју може да искористи за наше подривање

ДИРЕКТНА конфронтација са Русијом због југоистока Украјине претвориће се у велики стратешки неуспех Сједињених Држава и донеће смрт десетинама милиона Американаца, упозорио је аналитичар Грег Лоусон.

Према овом америчком експерту, чије упозорење је објавио реномирани The National Interest, случајна грешка у опхођењу са нуклеарним оружјем – као и погрешно тумачење намера Сједињених Држава, односно Русије „може довести до катастрофе“.

„Русија је велика нуклеарна сила. Засад је једина нуклеарна сила која је способна да за кратко време побије десетине милиона Американаца. То се мора схватити … Ово није претеривање, нагласио је Лоусон.

Нагласио је да Сједињене Државе могу ући у отворену конфронтацију са Русијом када је то „витално за САД“, али  ситуација на југоистоку Украјине не испуњава овај предуслов“.

Лоусон у The National Interest не крије да је уверен да ће се започета игра поводом Украјине завршити „грандиозним стратешким неуспехом“ Вашингтона.

У наставку је указао да ће сукоб САД са Москвом учинити Вашингтон и његове савезнике „рањивим пред Пекингом:

„Улазећи у сукоб са Русијом око Украјине, постајемо рањиви на кинеску агресију. `Потапање` у Европи пружиће Кини изврсну прилику коју може да искористи за наше подривање“.

Лоусон стратешком грешком САД и Запада сматра и обећавање Украјини чланства у НАТО-у назива јер је то већ изазвало много проблема у односима Запада и Русије.

Незванично, Сергеј Лавров је у Њу Делхију Џону Керију предочио да Москва управо пријем Украјине у НАТО сматра црвеном линијом која се не сме прећи.

У светлу Лоусонових упозорења, индикативно је да је шеф америчке Европске команде – генерал Тод Волтерс – у Сенату САД данас изјавио да је НАТО спреман да се „супротстави Русији у случају њене агресије против Украјине».

Додатно је нагласио: „НАТО је стратешки центар привлачења и темељ обуздавања и  и сигурности у Европи. Све што чинимо у интересу је мира. Ми, дакле, обуздавамо, а ако обуздавање не буде дало жељени ефекат – спремни смо да на агресију (Русије) одговоримо свом силом трансатлантске алијансе“.

Пред сенаторима је иступио и шеф Транспортне команде САД генерал армије Стивен Лајонс.

Обојица су говорила и о великим НАТО-маневрима Defender Europe 2021 са учешћем преко 30.000 војника и официра на којима Вашингтон и Брисел желе да продемонстрирају способност НАТО да у Европи брзо премешта велике снаге на велика растојања.

Ради тих маневара су Американци у Европу већ пребацили и 1200 јединица тешке ратне технике.

Маневри ће кулминацију имати у мају и одвијаће се на 31 војном полигону у 13 европских земаља.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/general-volters-u-senatu-sad-ako-rusija-udari-na-ukrajinu-nato-ce-joj-odgovoriti-svom-silom

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар