Свијет

Гинцбург: Спутњик V штити двије године, досад није било ни једног смртног случаја

„ОТАЦ“ РУСКЕ ВАКЦИНЕ ТВРДИ: ГАРАНТУЈЕМО ДА НИ ЈЕДНОМ ВАКЦИНИСАНОМ КОРОНА НЕЋЕ ДОЋИ ДО ПЛУЋА
  • Након вакцинације могу се јавити само оне нуспојаве које су наведене у упутствима за препарат: повишена температура до 38 степени, главобоља, болови у мишићима, те црвенило на мјесту убода
  • Александар ГИНЦБУРГ: „Вакцина Спутњик V формира имунитет који омогућава да се приликом поновног сусрета са вирусом активирају антитијела у року од два до три дана… Размак између вакцинације првом и другом компонентом може да се повећа на 60 дана и то неће утицати на ефикасност вакцине

ДО САДА није забиљежен ниједан смртни исход након примања вакцине против вируса корона Спутњик V, изјавио је директор руског Научног центра „Гамалеј“ Александар Гинцбург.

„Они који су вакцинисани гарантовано неће морати да буду хоспитализовани и вирус им се неће спустити у плућа. Односно, након долажења у додир са овом болешћу код вакцинисаних Спутњиком V, на врло великом броју испитаника нису забиљежени тешки случајеви, а да не говоримо о смртним случајевима. Сви вакцинисани су заштићени“, нагласио је Гинцбург током онлајн брифинга.

Он је нагласио да су независни експерти из неколико земаља примијетили да није било озбиљних нежељених ефеката након вакцинације Спутњиком V.

Гинцбург је навео да је у Аргентини извршен „велики надзор вакцине“ и тамо је више од 300.000 добровољаца вакцинисано Спутњиком V.

Према извјештају локалног Министарства здравља, код вакцинисаних нису примијећени нежељени ефекти, пренио је „Спутњик“.

Гинцбург је додао да се након вакцинације могу јавити само оне нуспојаве које су наведене у упутствима за препарат: повишена температура до 38 степени, главобоља, болови у мишићима, те црвенило на мјесту убода.

Он је навео и да је до сада произведено више од десет милиона доза вакцине против вируса корона Спутњик V.

Гинцбург је објаснио да све партије вакцине пролазе контролу у Центру „Гамалеј“ према 18 параметара и квалитет свих препарата је исти.

Он је прецизирао да се прва и друга компонента вакцине Спутњик V могу добити у различитим земљама.

Гинцбург је објаснио да размак између вакцинације првом и другом компонентом може да се повећа на 60 дана и нагласио да то неће утицати на ефикасност вакцине.

„Вакцина Спутњик V формира имунитет који омогућава да се приликом поновног сусрета са вирусом активирају антитијела у року од два до три дана“, додао је он.

Према његовим ријечима, вакцинација првом компонентом вакцине Спутњик V може побољшати имунитет онима који су прележали вирус корона, док друга компонента можда неће пружити додатну заштиту.

Директор Центра „Гамалеј“ рекао је и да Спутњик V штити од британског соја ковида 19, а да су у току истраживања о заштити од других сојева.

Гинцбург је потврдио да је планирано да се у Италији до маја производи 10 милиона доза вакцина Спутњик V мјесечно.

Он је додао да су у почетној фази преговори о могућности употребе овог препарата и у другим земљама ЕУ, укључујући Њемачку и Француску.

Вакцина Спутњик V коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеј“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свијету.

Вакцина је направљена на провјереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора, а њена ефикасност је изнад 90 одсто.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар