Одабрано Свијет

Голдштајн: Иза текста у „Џерузалем Посту“ стоји круг повезан са историчарком Бланком Матковић

У ИГРУ СА ИЗМИШЉЕНИМ „ДАВИДОМ ГОЛДМАНОМ“ ВЈЕРОВАТНО УМИЈЕШАН И ИГОР ВУКИЋ
  • Хрватски историчар Иво ГОЛДШТАЈН: Хрватски историјски ревизионизам прекраја и јасеновачку историју, тако да је у  основи теза да НДХ није била злочиначка и издајничка творевина (као што јесте била), него држава хрватског народа коју је ваљало бранити од непријатеља
  • „Тврде да је Јасеновац био само логор за преваспитавање политичких противника НДХУ Градини, на десној обали Саве, гдје се током рата највише убијало и покопавали лешеви, направљене су у априлу 1945. својеврсне решетке на које су стављани лешеви и поливани нафтом. На томе је радило 500 људи. Данима су јасеновачки заточеници с лијеве обале гледали велике ломаче на другој обали

ХРВАТСКИ историчар Иво Голдштајн изјавио је да постоје снажне индиције да иза спорног текста о Јасеновцу, који је објављен у „Џерузалем посту“, званично потписаног са `Давид Голдман`, који је, чини се, измишљена личност, стоји круг који је повезан са историчарком Бланком Матковић.

– Питања која тај тобожњи Давид Голдман поставља и уопште сам текст који он потписује су теме које хрватски ревизионисти намећу кад покушавају нешто рећи о Јасеновцу. Постоје снажне индиције да се ради о кругу који је повезан с историчарком Бланком Матковић – рекао је Голдштајн  у опширном интервјуу за хрватски портал Индекс, додавши да је Голдман наводно Аустралијанац, за којег у тамошњој јеврејској заједници нико не зна, да на његовом вебсајту нема адресе, нема имејла, нема телефона тог центра.

– Нико никад тог човјека није видио ни уживо нити на интернету у последњих годину и по, од почетка пандемије. Уосталом, та страница с Голдманом постоји тек од прољећа 2020. године. Дакле, 99,9 одсто је измишљен профил. Игор Вукић и Бланка Матковић су очигледно наслутили да ће тај профил бити раскринкан, па су у својим изјавама прошле седмице сугерисали да се ради о лажњаку – указао је Голдштајн.

Џерузалем пост се извинио Годштајну због поменутог чланка у којем је нападан и извријеђан због бављења жртвама у Јасеновцу, односно да неким својим изјавама угрожава сјећања на холокауст.

Појаснио је да му је Џерузалем пост“ у извињењу написао да нису схватили о чему се ради.

Бланка Матковић (Фото: jabuka.tv)

– Из свега сам закључио да им се догодио редакцијски превид: било је доба годишњих одмора, у уредништву је мање људи, био је и викенд, требало је попунити рубрику која се зове „Опинионс едитор“, нешто као у нас „Писма читалаца“. Особа надлежна за рубрику која је запримила текст видјела је да пише холокауст, антисемитизам, пустила га је, а кад су одговорне особе сутрадан дошле на посао, ухватиле су се за главу. Та особа више не ради тај посао. Мени се убрзо јавио главни уредник Јаков КацY па смо договорили да напишем чланак, а уредништво се извинило и јасно рекло да је Голдманов чланак ревизионистички. То је све што је и требало направити – нагласио је Голдштајн.

Говорећи о историји хрватског историјског ревизионизма, Годштајн је на питање када је почело то прекрајање, у овом случају јасеновачке историје, рекао да у основи „стоји теза да НДХ није била злочиначка и издајничка творевина (као што јесте била), него држава хрватског народа коју је ваљало бранити од непријатеља“.

Стога је, истиче, требало негирати и страхоте Јасеновца.

– У ревизионистичком/проусташком наративу, Јасеновац као логор готово да није постојао или је био само логор за преваспитавање, није био мучилиште, али ни опоравилиште. То је за њих био један строги логор у који су долазили политички противници НДХ – каже Голдштајн.

Истиче да су тијела жртава јасеновачког логора масовно уништавана и да о томе постоји низ свједочења преживелих логораша, као и усташа.

– У Градини, на десној обали Саве, гдје се током рата највише убијало и покопавали лешеви, направљене су у априлу 1945. својеврсне решетке на које су стављани лешеви и поливани нафтом. На томе је радило 500 људи. Данима су јасеновачки заточеници с лијеве обале гледали велике ломаче на другој обали. Углавном, непознат број лешева је уништен и претворен у прах и пепео, што је дијелом бацано у Саву. Британска је авијација 16. априла надлијетала Јасеновац и снимала те позиције, јасно се виде откопане масовне гробнице, путељци који воде према Сави -, навео је он.

Голдштајн напомиње да су нацисти, односно припадници специјалних јединица Ајнсатгрупе још од 1943, кад су схватили да губе рат, почели масовно уништавање остатака жртава у логорима смрти.

– Израдили су и дробилицу костију која изгледа као нека мала мјешалица за бетон, а функционише као млин за орахе – навео је Голдштај и додао да се та акција звала „Актион 1005“.

Указао је и да је начин на који су усташе спаљивали лешеве у Јасеновцу, истовјетан начину који су нацисти примјењивали од 1941. године у СССР-у.

За Фрању Туђмана каже да је тврдио да је независна држава „остварење највишег идеала хрватског народа“.

– Иако је Туђман желио да се дистанцира од усташтва, ипак је тврдио да НДХ “није била само фашистичка творевина, већ и израз вјековних тежњи хрватскога народа за самосталном државом“ – истиче Голдштајн, чиме је, додаје, отворио брешу релативизацији злочиначког карактера НДХ, па су наједном и усташе постали „добри момци, али ето можда су се понекад заиграли, па убили некога кога није требало“.

О поистовјећивању хрватских бранитеља са усташама, он каже да је то директна посљедица свега што је претходно говорио.

– Ето, и прича о “за дом спремни“ није смјела да остане до данашњег дана, није се разријешила, а с овом владом и нема пуно шансе да се разријеши“, рекао је Годштајн.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар