Odabrano Svijet

Grčka pravoslavna crkva se opredelila za priznavanje nekononske „Pravoslavne crkve Ukrajine“

NJEN ARHIJEREJSKI SABOR POKLEKAO POD PRITISKOM CARIGRADSKE PATRIJARŠIJE I VAŠINGTONA

Arhiepiskop Jeronim i „Kijevski mitropolit” Epifanije

  • Sabor proglasio da Carigradski patrijarh Vartolomej ima pravo da daje autokefalnost i da je to pravo iskoristio povodom Ukrajine. Sam poglavar Grčke crkve – arhiepiskop Jeronim – na Saboruse  izjasnio za priznavanje PCU
  • Zamenik šefa odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze Nikolaj BALAŠOV: „Više grčkih mitropolita je predlagalo da uzdržavanje od priznavanjA autokefalnosti `PCU`. Uprkos tome, Arhierejski sabor Eladske crkve se većinski odlučio za priznavanje. Pritom je izrazio čudnu nadu da će `ukrajinska autokefalija učvrstiti odnose između Velike Rusije i Ukrajine`. Ocenu posledica odluke sabora po odnose Eladske crkve i Ruske pravoslavne crkve daće Sveti sinod Moskovske patrijaršije“

GRČKA (Eladska) pravoslavna crkva poklekla je pod višemesečnim pritiskom Carigradske patrijaršije i zvaničnog Vašingtona.

Njen Arhijerejski sabor napravio je verovatno  presudni korak ka priznavanju „Pravoslavne crkve Ukrajine“ – organizaciju ujedinjenih ukrajinskih raskolnika koje je dosad priznavao samo Carigrad.

Sabor je proglasio da Carigradski patrijarh Vartolomej ima pravo da daje autokefalnost i da je to pravo iskoristio povodom Ukrajine.

Sabor je formalno arhiepiskopu Atinskom i cele Grčke, Jeronimu, dao mandat da konkretno reši pitanje o priznavanju „Pravoslavne crkve Ukrajine“ za autokefalnu.

Sam arhiepiskop Jeronim se na Saboru izjasnio za priznavanje PCU.

Dosad ni jedna pravoslavna crkva nije priznala Vartolomejevu nekanonsku „PCU“.

Zamenik šefa odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze – protojerej Nikolaj Balašov – povodom odluke vrha Grčke crkve je saopštio:

„Više grčkih mitropolita je predlagalo uzdržavanje od priznavanjA autokefalnosti `PCU`. Uprkos tome, Arhierejski sabor Eladske crkve se većinski odlučio za priznavanje. Pritom je izrazio čudnu nadu da će `ukrajinska autokefalija učvrstiti odnose između Velike Rusije i Ukrajine`. Ocenu posledica odluke sabora po odnose Eladske crkve i Ruske pravoslavne crkve daće Sveti sinod Moskovske patrijaršije“.

Balašov je u nastavku ukazao da je RPC, za razliku od Eladske crkve čija jurisdikcija ne obuhvata ni celu Grčku, višenacionalna jer ne brine samo o svojim vernicima u Rusiji.

„Desetine miliona vernika RPC – dodao je Balašov – građani su Ukrajine. A oni nikakvu autokefalnost nisu tražili“.

http://fakti.org/grcki-krst/grcka-pravoslavna-crkva-se-opredelila-za-priznavanje-nekanonske-pravoslavne-crkve-ukrajine

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar