Свијет

Грчки медији: Атина и Скопље договорили име „Република Сјеверна Македонија“

ГРЧКИ ПАРЛАМЕНТ ЋЕ РАТИФИКОВАТИ СПОРАЗУМ ТЕК КАДА ГА БЈРМ ПОТПУНО РЕАЛИЗУЈЕ
  • Договор предвиђа измјену македонског Устава из којег ће морати да се избрише члан који помиње „македонску мањину“ изван граница земље. Посебна комисија ће се, како се наводи, размотрити коришћење робних марки двију земаља
  • Влада Зорана Заева треба да пошаље писма у више од 190 држава које су признале „Републику Македонију“са обавјештењем да ће у билатералној и међународној комуницији убудуће бити кориштено име „Northern Macedonia“. А у периоду од јула до децембра ове године, владаЗаева ће бити у обавези да организује референдум и ако резултат изјашњавања грађана буде позитиван, доћи ће до уставних промјена

ГРЧКИ медији објавили су данас детаље још непотврђеног споразума који су наводно постигли премијер Македоније и Грчке, Зоран Заев и Алексис Ципрас, а према којем ће се та бивша југословенска држава убудуће звати Република Сјеверна Македонија и то име ће бити коришћено за све намјене.

Атински лист „Еифемерида“ и „Радио 24/7″ јавили су да према споразуму, у који су имали увид, придјев македонски остаје испред националности и језика.

Споразум, између осталог, предвиђа измјену Устава, с тим да ће морати да се избрише члан који помиње „македонску мањину“ изван граница земље

Посебна комисија ће се, како се наводи, размотрити коришћење робних марки двију земаља.

Кораци који слиједе након потписивања споразума су ратификација у македонском парламенту, а ако предсједник Ђорђе Иванов одбије да га потпише, одмах би требало да буде одржано и друго гласање.

По ратификацији споразума, Грчка ће упутити писмо ЕУ и НАТО којим ће подстаћи преговоре о приступању Сјеверне Македоније у ЕУ и НАТО, под условом да се изврши ревизију Устава.

Савјет министара иностраних послова (25-26 јуна) и самит ЕУ (28-29. јуна) би тражио да се Сјеверној Македонији да позитиван сигнал за почетак преговора о приступању, упркос противљењу Француске и Холандије, али уз подршку Њемачке .

„Сјеверна Македонија“ би на самиту НАТО, 11. јула, била позвана у чланство Алијансе, под условом да се изврше уставне промјене.

Потом би влада Зорана Заева послала писмо у више од 190 држава које су признале „Републику Македонију“ да ће у билатералној и међународној комуницији бити кориштено име „Northern Macedonia“.

У периоду од јула до децембра ове године, влада Зорана Заева ће бити у обавези да организује референдум и ако резултат изјашњавања грађана буде позитиван, доћи ће до уставних промјена.

Ако резултати референдума не буду позитивни предвиђен је „план Б“, који предвиђа одржавање парламентарних избора који би имали референдумски карактер.

Након имплементације споразума у Сјеверној Македонији, грчки парламент ће ратификовати споразум истовремено са гласањем о пријему сусједне земље у НАТО.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар