Одабрано Свијет

Грчки митрополит Серафим позвао Вартоломеја да не провоцира шизму и да се – покаје

ПОДСЈЕТИО ГА НА РИЈЕЧИ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА ДА СЕ „ГРИЈЕХ РАСКОЛА НЕ ПЕРЕ НИ МУЧЕНИЧКОМ КРВЉУ“
  • Упозорио  да су расколници они у Украјини којима Вартоломеј има намеру да да аутокефалност и да ће то „жалосно завршити“

МИТРОПОЛИТ Кифирски и Антикифирски Серафим упозорио је Цариградског патријарха Вартоломеја да његова дејства поводом Украјине воде расколу у свјетском православљу.

Кифирска и Антикифирска митрополија је саставу Грчке (Еладксе) православне цркве, па је утолико значајније што је Серафим позвао Вартоломеја и да не „провоцира шизму“ и да се покаје.

Он је оне у Украјини којима Вартоломеј има намјеру да да аутокефалност назвао расколницима и упозорио да ће то „жалосно завршити“:

„Цариградски патријарх – умјесто што општи са папом Римским – треба да се јавно покаје. Дубоко ме ожалостило када сам сазнао да је Московска патријаршија прекинула црквене везе са Цариградском патријаршијом. До тога је довела намјера Цариградске патријаршије да аутокефалност да украјинским расколницима који су одвојени од наше Свете Православне Цркве, то јест – од свих православних патријаршија и помјесних православних цркава и представљају незнатну мањину у украјинском народу“.

Митрополит Серафим је подсјетио да су и Цариградска патријаршија и Вартоломеј донедавно признавали само канонску Православну Цркву у Украјини под руководством митрополита Онуфрија.

„Сада (патријарх Вартоломеј) из личних побуда даје аутокефалност расколницима, прекраја Свети поредак и угрожава канонску архиепископију Украјине коју не признаје само Руска православна црква него и све друге помјесне цркве. Расколници, као што се зна, нису Црква, па је општење са њима забрањено Светим Канонима, Апостолским и Васељенским Саборима. Вартоломејево признање расколника у Украјини испровоцираће расколе и подјеле у Христовој апостолској Цркви“.

Митрополит Серафим је – нимало случајно – подсјетио на упозорење Јована Златоуста да се „гријех раскола не може опрати чак ни мученичком крвљу“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар