Свијет

Хејли: Повлачимо се, Савјет УН за људска права не заслужуује то име

ОПТУЖИЛА РУСИЈУ, КИНУ, КУБУ И ЕГИПАТ ДА НЕ ДОЗВОЉАВАЈУ РЕФОРМИСАЊЕ ТОГ ТИЈЕЛА УН
  • Израелски премијер Бењамин НЕТАЊАХУ муњевито похвалио одлуку САД и оцијенио: „Показало се да је Савјет пристрасна, непријатељска и антиизраелска организација која је изневјерила своју мисију заштите људских права”
  • Руска мисија сматра да САД желе да Савјет претворе у „послушнички инструмент за промоцију сопствених интереса и кажњавање земаља које се не слажу са Вашингтоном”
  • Европска унија и Велика Британија се у мекој форми дистанцирале од потеза Трампове администрације

СЈЕДИЊЕНЕ Државе се повлаче из Савјета Уједињених нација за људска права, изјавила је америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, истакавши да је то „организација која није вриједна свог имена”.

Објављујући повлачење у обраћању у Стејт департману, заједно са државним секретаром Мајклом Помпеом, она је рекла да се Вашингтон одлучио на тај корак пошто друге земље „нису имале храбрости” да се прикључе америчкој борби за реформисање тог, како је навела, „лицемјерног тијела које служи само себи”.    

„Чинећи овај корак, желим да буде кристално јасно да то не значи престанак нашег ангажовања у вези са људским правима”, додала је Хејли.

Америчка амбасадорка је подсјетила да је пре годину дана јасно ставила до знања да ће САД остати у Савјету УН само „уколико се спроведу суштинске реформе”.

Хејли је оштро критиковала чланство у Савјету земаља као што су Кина, Куба, Венецуела и Демократска Република Конго, које су, како је навела, и саме оптужене за кршења људских права.

Критиковала је, такође, Русију, Кину, Кубу и Египат јер, како је навела, осујећују напоре САД да реформишу Савјет.

Критике је упутила и земљама које, како је рекла, дијеле америчке вриједности и охрабривале су Вашингтон да остане у Савјету, али „нису биле спремне да озбиљно оспоре статус кво”.

Хејли је, такође, рекла да Савјет УН за људска права има „хроничне предрасуде против Израела”.

Ипак, напоменула је да би се „САД радо поново придружиле Савету” уколико то тијело спроведе реформе.

До објаве о повлачењу САД дошло је само дан након што је шеф УН за људска права Зеид Раад ал Хусеин осудио Трампову администрацију због раздвајања мигрантске дјеце од родитеља на граници са САД.

У међувремену, 12 хуманитарних и група за заштиту људских права писале су Помпеу како би га упозориле да ће повлачење САД из Савјета УН за људска права „само погоршати слабост Савјета”.

Нетањахуов кабинет:  Савјет непријатељска антиизраелска организација

КАБИНЕТ израелског премијера Бењамина Нетанијахуа поздравио је као „храбру” одлуку администрације америчког предсједника Доналда Трампа о повлачењу САД из Савјета УН за људска права.

Похвална реакција се појавила свега неколико минута након што је Хејли објавила одлуку о повлачењу из 47-чланог тијела са сједиштем у Женеви.

Нетањахуова оцијена гласи: „Показало се да је Савјет пристрасна, непријатељска и антиизраелска организација која је изневјерила своју мисију заштите људских права”.

Русија: САД желе да Савјет претворе у послушнички инструмент

САД желе да Савјет Уједињених нација за људска права претворе у инструмент за промовисање сопствених интереса и кажњавање оних који се не слажу са Вашингтоном, саопштила је стална мисија Русије у УН.

Руска мисија је нагласила да је то тијело успостављено да „служи свим земљама чланицама, а не само једној држави или групи држава”.

Руска мисија сматра да САД, по свему судећи, желе да претворе Савјет у „послушнички инструмент за промоцију сопствених интереса и кажњавање земаља које се не слажу са Вашингтоном”.

Џонсон: Одлука Сједињених Држава је за жаљење

БРИТАНСКИ министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је одлука САД о повлачењу из Савјета УН за људска права „за жаљење” и, истовремено, поручио да подршка Британије Савјету остаје неуздрмана.

„Не кријемо да Британија жели реформу Савјета за људска права, али смо посвећени раду на јачању Савјета изнутра”, саопштио је шеф британске дипломатије.

ЕУ: Повлачење из Савјета УН ризикује да поткопа улогу САД

ЕВРОПСКА унија саопштила је данас да повлачење САД из Савјета УН за људска права са собом носи ризик да поткопа улогу САД као поборника и подржаваоца демократије на свјетској сцени.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич саопштила је да 28-члани блок остаје „чврсто и поуздано посвећен” том тијелу свјетске организације са сједиштем у Женеви, у чијем је саставу 47 земаља.

У саопштењу ЕУ се наводи да су САД „увијек биле у прочељу” заштите људских права и „снажан партнер” европског блока у Савјету.

Унија поручује да дели циљ да се Савјет учини ефикаснијим, напоменувши да се ове године обиљежава 70-годишњица усвајања Универзалне декларације о људским правима, за коју се дјелимично заложила и бивша америчка прва дама Еленор Рузвелт.

Кина: Имиџ САД као браниоца права на ивици колапса

КИНА је изразила жаљење због одлуке Вашингтона да се повуче из Савјета УН за људска права, а државни медији констатују да је имиџ САД као браниоца права „на ивици колапса”.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг је рекао да ће Кина наставити да „сарађујући са свим странама, даје свој допринос здравом развоју људских права широм свијета кроз конструктиван дијалог и сарадњу”.

„Кина изражава жаљење због америчке одлуке да се повуче из Савјета УН за људска права”, казао је он на редовној конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Упитан за америчке критике кршења људских права у Кини, Генг је одговорио да САД игноришу чињенице и да свако ко нема предрасуда може да види изузетан напредак који је Кина начинила на том плану.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар