Одабрано Свијет

Хејнс: Пекинг све уверенији да Кина само слабљењем утицаја САД може постати водећа сила у Азији и свету

ШЕФ АМЕРИЧКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НА САСЛУШАЊУ У ГОРЊЕМ ДОМУ КОНГРЕСА САД
  • Ејврил ХЕЈНС: „Народна Република Кина, која економски, технолошки, политички и војно широм света све више изазива САД, остаје наш приоритет без преседана“
  • Сенатор Ангус Кинг упитао Хејнс да ли је однос Кине и Русије „привремени брак из интереса или дугорочна љубавна веза“. Она узвратила да међу Москвом и Пекингом не постоји само привремено партнерство, али је додала да међу и њима постоје „и нека ограничења“ и да не види да постају „савезници као што смо ми савезници унутар НАТО“
  • У извештају који је Хејнс представила, наглашава се да кинеска војска покушава да испуни циљ Сија Ђинпинга да постане довољно моћна до 2027. године да искључи било какву америчку интервенцију у оружаном сукобу за Тајван

Извор: Факти

РУКОВОДСТВО у Пекингу је све увереније да само слабљењем америчког утицаја Кина може постати водећа сила у Азији и свету.

Ово је изјавила директорка Националне обавештајне службе Еврил Хејнс на саслушању у комитету Сената САД за безбедност, преноси Њујорк тајмс.

„Народна Република Кина, која економски, технолошки, политички и војно широм света све више изазива САД, остаје наш приоритет без преседана“, рекла је Хејнс.

Навела је да су обавештајне агенције САД, уз сагласност обе главне странке, уложиле више ресурса у деловање на кинеском фронту. Посебно је нагласила да је CIA оформила свој нови центар фокусиран на Пекинг и предузела и друге мере у циљу побољшања прикупљања и анализе обавештајних података о Кини.

На саслушању у обавештајном одбору горњег дома Конгреса САД, сенатор Ангус Кинг упитао је Хејнс да ли је однос Кине и Русије „привремени брак из интереса или дугорочна љубавна веза“.

Она је узвратила да међу Москвом и Пекингом не постоји само привремено партнерство, али је додала да међу и њима постоје „и нека ограничења“:

Еврил Хејнс

„Не видимо да они постају савезници као што смо ми савезници унутар НАТО“.

Хејнс је навела да ће Кина наставити да посматра Русију као важну стратешку силу, упркос критикама које су САД и друге земље упутиле Пекингу због одржавања таквог односа и после почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Хејнс је сенаторима рекла и да ће Кина појачавати притисак на Тајван да се уједини са матицом, на поткопавању утицају САД, забијању клина између Вашингтона и његових партнера и јачању „норми које фаворизују његов ауторитарни систем.”

Хејнс процењује да ће кинески лидери „вероватно тражити начине да смање тензије са Вашингтоном кад год сматрају да је то у њиховом интересу“.

Додала је: „Пекинг све више комбинује своју растућу војну моћ са својим економским, технолошким и дипломатским утицајем како би ојачао партијску владавину, обезбедио територију и повећао глобални утицај“.

У извештају који је Хејнс представила, наглашава се да кинеска војска покушава да испуни циљ Сија Ђинпинга да постане довољно моћна до 2027. године да искључи било какву америчку интервенцију у оружаном сукобу за Тајван.

Указује се такође да Пекинг сматра да је његова нуклеарна моћ неадекватна и да зато настоји да прошири свој нуклеарни арсенал и изгради стотине нових шахти за интерконтиненталне балистичке ракете.

И закључује: „Пекинг није заинтересован за споразуме који би ограничавали његове нуклеарне планове и неће улазити у преговоре који обезбеђују предности Сједињених Држава или Русије“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар